fredag 7 januari 2022

Ásmundur Einar Daðason ny etta på förtroendetoppen

Skol- och barnminister Ásmundur Einar Daðason är nu Islands populäraste statsråd. Han åtnjuter nu större förtroende än statsminister Katrín Jakobsdóttir som i många år har toppat förtroendelistan. I botten återfinns justitieminister Jón Gunnarsson - trots att han bara haft uppdraget i några veckor. Det visar en undersökning utförd av MMR.

I många år har Katrín Jakobsdóttir - statsminister och ledare för Gröna vänstern - varit Islands populäraste politiker. Hon har också åtnjutit betydligt större förtroende än sitt parti. Förtroendet för Katrín Jakobsdóttir är fortfarande stort. Men hon toppar inte längre listan över de mest betrodda politikerna.

Hon leder en regering som har en majoritet av väljarna bakom sig. Bland vänsterväljare är det dock många som anser att hon har kompromissat i för många hjärtefrågor för att koalitionen med Självständighetspartiet och Framstegspartiet ska vara försvarlig.

I en ny mätning från MMR är det i stället skol- och barnminister Ásmundur Einar Daðason som toppar förtroendelistan. Länge var han en av regeringens mest anonyma ministrar. Han var inte heller någon som åtnjöt något större förtroende. Det senaste året har han blivit allt populärare genom ett starkt engagemang för barns rättigheter samtidigt som han berättat om sin egen uppväxt.

Nu svarar hela 61 procent att de har förtroende för honom. Framstegspartisten Ásmundur Einar Daðason är dessutom den minst misstrodda ministern. Bara 11 procent uppger att de saknar förtroende för honom.

Nästan lika många - 60 procent - har förtroende för Katrín Jakobsdóttir. Det är 18 procent som säger att de inte har förtroende för henne.

Hon följs av Framstegspartiets tre övriga statsråd. Infrastrukturminister Sigurður Ingi Jóhannsson har stöd av 53 procent, hälsovårdsminister Willum Þór Þórsson av 44 procent och turism-, kultur- och handelsminister Lilja Alfreðsdóttir av 40 procent.

I botten på listan finns justitieminister Jón Gunnarsson. Trots att han bara haft uppdraget i några veckor är det bara 16 procent som har förtroende för honom - och hela 46 procent som inte litar på honom.

Utnämningen ifrågasattes från olika håll. Inte minst feminister pekade på att han nyligen ifrågasatt rätten till abort. Han har också gjort en rad uttalanden kopplade till årets metoo-våg som av somliga uppfattats som att han snarare tagit ställning för förövare än offer.

Stödet är också lågt för Självständighetspartiets övriga statsråd. Det är 37 procent som har förtroende för finansminister Bjarni Benediktsson, 34 procent för miljö-, klimat- och energiminister Guðlaugur Þór Þórðarson, 32 procent för utrikesminister Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir och 29 procent för forsknings-, industri- och innovationsminister Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir.

Gröna vänstern har ytterligare två statsråd i regeringen. Det är 39 procent som har förtroende för fiske- och jordbruksminister Svandís Svavarsdóttir och 28 procent för social- och arbetsmarknadsminister Guðmundur Ingi Guðbrandsson.

Här kan du läsa mer om Islands nya regering.