fredag 14 januari 2022

Island hoppas mest på nya hälsovårdsministern

Islänningarna sätter i första hand sitt hopp till hälsovårdsminister Willum Þór Þórsson. Hela 35,8 procent nämner honom som det statsråd som de har störst förhoppningar på. I botten finns inrikesminister Jón Gunnarsson. Bara 1,3 procent har störst förväntningar på honom. Det visar en undersökning utförd av Maskína.

Den 28 november förra året presenterade statsminister Katrín Jakobsdóttir sin nya regering. Hennes parti Gröna vänstern regerar vidare med Självständighetspartiet och Framstegspartiet. Själv fortsätter hon som regeringschef - men på flera andra tunga poster tar nya namn över.

Uppdraget som hälsovårdsminister gick till Framstegspartiets Willum Þór Þórsson. Det var också första gången som han fick en ministerportfölj.

Coronapandemin gjorde att han direkt hamnade i centrum. Dessutom har sjukvården i flera års tid varit en av de hetaste politiska frågorna. På hans bord hamnar bland annat ansvaret för utbyggnaden av universitetssjukhuset Landspítali i Reykjavík.

Hela 35,8 procent av islänningarna uppger att Willum Þór Þórsson är den minister som de har störst förväntningar på. Resultatet är sannolikt en följd av att han tagit över ansvaret för ett område som dagligen får enorm uppmärksamhet under pandemin.

Näst störst förhoppningar har islänningarna på Ásmundur Einar Daðason, som är utbildnings- och barnminister. Det är 19,9 procent som sätter sitt största hopp till honom. Nummer tre är Katrín Jakobsdóttir med 13,2 procent.

Därefter är det ett ganska långt steg ned till övriga ministrar. Fiske- och jordbruksminister Svandís Svavarsdóttir får 6,6 procent, finansminister Bjarni Benediktsson 5,1 procent, infrastrukturminister Sigurður Ingi Jóhannsson 4,6 procent, miljöminister Guðlaugur Þór Þórðarson 4,1 procent, vetenskaps-, innovations- och industriminister Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir 2,9 procent, social- och arbetsmarknadsminister Guðmundur Ingi Guðbrandsson 2,6 procent, kultur-, handels- och turismminister Lilja Alfreðsdóttir 2,3 procent, utrikesminister Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir 1,6 procent och inrikesminister Jón Gunnarsson 1,3 procent.

Utnämningen av Jón Gunnarsson ifrågasattes från många håll. Bland annat har han gjort uttalanden om abort och offer för sexualbrott som dömts ut som typiska för en föråldrad syn på jämställdhet och brottsoffers rättigheter.

Att han inte är populär märks inte enbart av att han är det statsråd som färst sätter sin tilltro till. Han toppar också listan över de ministrar som islänningarna har lägst förväntningar på. Hela 29,8 procent uppger att de har minst förhoppningar på Jón Gunnarsson.

Därefter följer Bjarni Benediktsson med 16,3 procent, Guðmundur Ingi Guðbrandsson med 13,6 procent, Svandís Svavarsdóttir med 10,2 procent, Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir med 8,4 procent, Lilja Alfreðsdóttir med 7 procent, Guðlaugur Þór Þórðarson med 4,9 procent, Katrín Jakobsdóttir med 3,4 procent, Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir med 2,4 procent, Sigurður Ingi Jóhannsson med 2,2 procent, Willum Þór Þórsson med 1,8 procent och Ásmundur Einar Daðason med 0,2 procent.

Här kan du läsa mer om islänningarnas förtroende för ministrarna i den nya regeringen.