Upp till 3 000 jordskalv om dagen och magma som steg mot jordskorpan. Några dagar före jul påbörjades en intensiv period av aktivitet vid Fagradalsfjall - samma område där ett halvårslångt vulkanutbrott nyligen rasade. Men nu är jordskalvssvärmen över. Veðurstofa Íslands har också ändrat färgkoden för flygtrafik från orange till gul.
Klockan 20.45 den 19 mars öppnade sig en 200 meter lång spricka i Geldingdalir vid Fagradalsfjall på sydvästra Island. Utbrottet var det första på halvön Reykjanes sedan 1240. Och det kom efter fjorton månader av jordskalv och landhöjning till följd av magmarörelser.
Utbrottet upphörde den 18 september. Då hade aktiviteten i kratern varit sporadisk i flera månaders tid. Eldfjalla- og náttúruvárhópur Suðurlands skriver på Facebook att utbrottet producerade 150 miljoner kubikmeter lava. Lavafältet i Geldingadalir och omgivande dalar sträcker sig över 4,85 kvadratkilometer. Det genomsnittliga lavaflödet var 9,5 kubikmeter i sekunden.
Många experter har sett utbrottet som ett tecken på att de vulkaniska systemen på Reykjanes går mot en period av ny aktivitet. Historiskt sett har utbrotten på halvön pågått i perioder om några hundra år för att därefter vila.
Den 21 december förra året började en ny jordskalvssvärm i samma område. Som mest registrerades 3 000 skalv om dagen. Det kraftigaste i serien hade en magnitud på 4,7. Många av skalven kändes i Grindavík - den närmast belägna staden som därmed blev påminda om månaderna av jordskalv som föregick utbrottet i Geldingadalir.
Myndigheterna reagerade snabbt. Beredskapen för ett nytt utbrott höjdes. Flera forskare såg också tydliga paralleller till förra årets utbrott. Den nya aktiviteten följde samma mönster.
Jordskalven kopplades till nya magmarörelser. Veðurstofa Íslands uppger att magman som mest nådde upp till 1,5 kilometer under jordskorpan. Där tros den ha börjat stelna utan att röra sig ytterligare mot ytan - något som minskar risken för ett utbrott. Den totala mängden magma beräknas till 18 miljoner kubikmeter.
Men den 5 januari upphörde jordskalvssvärmen. Då hade också landhöjningen i området upphört sedan en vecka tillbaka. Enstaka jordskalv sker fortfarande i området.
Veðurstofa Íslands valde i går att ändra färgkod för flygtrafik över Krýsuvíks vulkaniska system från orange till gul. Skiftet innebär att myndigheten nu anser att risken för ett utbrott har minskat.
Här kan du läsa mer om aktiviteten i Geldingadalir.