tisdag 11 januari 2022

Över 20 000 islänningar i karantän och isolering

Över 10 000 islänningar är nu i isolering efter att ha smittats av coronaviruset. Och över 10 000 personer är i karantän efter att ha varit i närheten av någon som visat sig vara smittad. Det betyder att över 5 procent av Islands befolkning nu är i isolering eller karantän. Samtidigt lättas restriktionerna för fullvaccinerade som även har fått en påfyllnadsdos.

Smittspridningen på Island fortsätter att vara mycket omfattande. I går rapporterades 926 nya fall i landet och ytterligare 170 vid gränsen i samband med inresa. Aldrig tidigare hade så många resenärer testat positivt för coronaviruset inom loppet av ett dygn.

Hela 10 040 personer är nu i isolering efter att ha smittats. Ytterligare 10 037 personer är i karantän efter att ha befunnit sig i närheten av en smittad person. Det betyder att 5,7 procent av befolkningen nu är i isolering eller karantän - vilket är den högsta andelen under hela pandemin. Dessutom är ytterligare 681 personer i inresekarantän.

Även belastningen på sjukvården är hög. På Landspítali i Reykjavík vårdas 37 coronapatienter. Sju av dem ligger på intensivvårdsavdelning - och fyra av dessa patienter vårdas i respirator.

Ytterligare tre personer har avlidit i sviterna av covid-19 de senaste dagarna. I lördags avled två män i 80-årsåldern. I tisdags avled en man i 60-årsåldern. Totalt har nu pandemin krävt 41 dödsoffer på Island.

I Laugardalshöll i Reykjavík inleddes i går den storskaliga vaccineringen av barn i åldern fem till elva år. Omkring 1 200 barn fick då sina första doser coronavaccin. Runt 70 procent av dem som hade erbjudits en tid dök också upp till vaccineringen. Med tanke på hur många som nu är i isolering eller karantän ansåg myndigheterna att uppslutningen var god.

Nu är 91 procent av islänningarna från tolv år och uppåt fullvaccinerade mot coronaviruset. Sett till hela befolkningen har 77 procent blivit fullvaccinerade. Omkring hälften har dessutom fått en påfyllnadsdos.

De befintliga restriktionerna gäller till och med i morgon. Statsepidemiologen Þórólf­ur Guðna­son väntas i dag lämna förslag på nya restriktioner till hälsovårdsminister Willum Þór Þórsson. Några lättnader är inte aktuella eftersom smittspridningen alltjämt är på mycket höga nivåer samtidigt som trycket på sjukvården ökar.

Det är nu omikronvarianten som dominerar. Den svarar för runt 90 procent av de nya fallen. Deltavarianten står för övriga fall. Den är framför allt vanlig bland barn.

På förslag från Þórólf­ur Guðna­son har Willum Þór Þórsson ändrat reglerna för karantän för personer som är fullvaccinerade och dessutom har fått en påfyllnadsdos eller har tillfrisknat efter att ha smittats av viruset. För denna grupp gäller nu restriktioner som innebär vissa lättnader jämfört med andra grupper.

Även när de är i karantän får de gå till jobbet eller skolan och nyttja nödvändig samhällsservice som dagligvarubutiker och apotek samt besöka vårdinrättningar och använda allmänna kommunikationer. Men de ska använda munskydd även när tvåmetersregeln kan upprätthållas, undvika umgänge med riskgrupper och inte besöka personer som ligger inlagda på vårdinrättningar utan särskilt tillstånd.

Willum Þór Þórsson säger i ett pressmeddelande att förändringarna av reglerna för karantän är nödvändiga för att kunna hålla samhället igång. Beslutet är också en följd av att en så stor andel av befolkningen är vaccinerad.

Här kan du läsa mer om coronaviruset.