tisdag 4 januari 2022

Rekordmånga coronasmittade i isolering på Island

Nu är 7 937 coronasmittade i karantän på Island. Det är det högsta antalet smittade under hela pandemin. Och spridningen fortsätter att vara omfattande. Under gårdagen rapporterades 795 nya fall av coronasmitta. Ytterligare 84 personer testade positivt för viruset vid gränsen. Omikronvarianten fortsätter att svara för en majoritet av de nya fallen.

En fjärde våg av coronasmitta drabbade Island i juli. Smittspridningen sjönk tillbaka under september men började därefter sakta växa på nytt. Under hela december var spridningen stor - och inget tyder på att den skulle avta avsevärt under januari.

Hela 795 nya fall av coronasmitta rapporterades i går på Island - vilket är en av de högsta dygnssiffrorna under hela pandemin. Dessutom var det 84 personer som testade positivt för viruset i samband med inresa till Island.

Nu sitter 7 937 personer i isolering efter att ha smittats - vilket är det högsta antalet hittills under pandemin. Ytterligare 6 723 personer är i karantän och 540 i inresekarantän efter att ha passerat gränsen.

På Landspítali i Reykjavík vårdas 25 coronapatienter. Sju av dem är så svårt sjuka i covid-19 att de ligger på intensivvårdsavdelning. Sju av dem - varav fem vårdas i respirator. Av de sju som lagts in på sjukhus är alla utom en ovaccinerade.

Landspítali har sedan tidigare utlyst ett nödläge på grund av den hårda belastningen. Omkring 200 vårdanställda kan inte arbeta eftersom de själva är i isolering eller i karantän. En av dem är Guðlaug Rakel Guðjónsdóttir, tillförordnad chef för sjukhuset, som testade positivt för viruset just före jul.

Statsepidemiologen Þórólfur Guðna­son säger i Morgunblaðið att han senare i veckan kommer att lämna förslag på nya restriktioner till hälsovårdsminister Willum Þór Þórsson. Men han kommer inte att rekommendera några lättnader.

Þórólfur Guðna­son beskriver alltjämt situationen som oviss. Omikronvarianten svarar för en majoritet av de nya fallen. Av de smittade som behöver läggas in på sjukhus svarar nu omikron för en fjärdedel. Deltavarianten sprids dock även den alltjämt i det isländska samhället.

Myndigheterna fick i går tillgång till 100 rum på Hótel Natura i Reykjavík. Ytterligare 100 rum på samma hotell blev tillgängliga i går. Hotellet används nu helt och hållet som pandemiboende. Fler hotell för personer som är i isolering eller karantän kommer enligt Morgunblaðið att öppna under veckan.

Boendena drivs av Röda korset. Föreståndaren Gylfi Þór Þor­steins­son säger i Morgunblaðið att rummen fördelas efter behov. Högsta prioritet har smittade turister som inte har någon annanstans att vända sig eftersom inga hotell tar emot dem, gravida kvinnor som har smittas av coronaviruset och anhöriga till personer i riskgrupper eftersom de inte bör dela bostad i dagsläget.

Samtidigt kan vaccineringen med Pfizers vaccin bli en rättssak. Arn­ar Þór Jóns­son, advokat och ersättare i alltinget för Självständighetspartiet, företräder gruppen Frelsi og ábyrgð. De har överklagat beslutet att godkänna vaccinet för femåringar och uppåt.

I överklagandet skriver Arn­ar Þór Jóns­son att beslutet att tillåta Pfizers vaccin för femåringar är lagvidrigt. Skälet är att det utgår från tanken att riskerna är för stora i förhållande till nyttan.

Lyfjastofnun - Islands läkemedelsmyndighet - skriver i ett uttalande att de vacciner som används i dag redan har fått klartecken. De får därmed användas i olika doser till barn i åldern fem till elva år - med lägre nivåer - och till alla som har fyllt tolv år.

Här kan du läsa mer om coronapandemin på Island.