söndag 9 januari 2022

Sju av tio islänningar säger ja till vaccinering av barn

Sju av tio islänningar anser att det är rätt att vaccinera barn mot coronaviruset. Bara var sjunde är emot vaccinering. Betydligt fler män tycker att barn inte ska vaccineras. Det visar en undersökning utförd på uppdrag av Fréttablaðið. I morgon inleds den storskaliga vaccineringen av barn i åldern fem till elva år i Laugardalshöll i Reykjavík.

I mellandagarna påbörjades vaccineringen av barn i åldern fem till elva år. Barn i den här åldersgruppen får en lägre dos av Pfizers vaccin mot coronaviruset. Hittills har omkring 250 barn fått sin första dos.

I morgon inleds den storskaliga vaccineringen av barn. Först var tanken att vaccineringen skulle ske i skolorna. Brist på personal gör dock att den har flyttats till Laugardalshöll i Reykjavík.

Smittspridningen bland barn på Island är omfattande. Många befarar också en ny våg av smitta efter att skolorna öppnades som planerat i förra veckan efter jul- och nyårshelgerna. Bland barn är det alltjämt deltavarianten som dominerar. Bland vuxna är det däremot omikronvarianten som har tagit över.

Vårdnadshavare som inte vill att deras barn ska vaccineras kan avstå. Inför vaccineringen får de en uppmaning om att ta ställning i frågan. Utan samtycke vaccineras inte barnet. Om två vårdnadshavare skulle vara oense vaccineras inte barnet heller.

En stor majoritet av islänningarna är positiva till vaccinering av barn. Hela 70,5 procent anser att det är ett riktigt beslut att vaccinera barn i åldern fem till elva år. Bara 14,4 procent motsätter sig vaccinering av barn. Resterande 11,2 procent har ingen åsikt i frågan.

Män motsätter sig vaccinering i betydligt större utsträckning än kvinnor. Det är 17,9 procent av männen som anser att barn inte ska vaccineras jämfört med 11,8 procent av kvinnorna.

Yngre islänningar är mindre positiva till vaccinering än äldre.

Här kan du läsa mer om coronapandemin på Island.