söndag 6 februari 2022

Fyra saknade efter flygplanskrasch vid Þingvellir

Fyra personer befaras ha omkommit i en flygolycka vid lunchtid i torsdags. Efter ett och ett halvt dygns sökande kunde räddningstjänsten lokalisera planet på 50 meters djup i Þingvallavatn. Men ingen av de fyra saknade fanns ombord. Enligt polisen står det klart att samtliga tog sig ur vraket. Nedslagsplatsen var omkring en kilometer från land.

Vid 10.30 i torsdags lyfte en Cessna 172 N från flygplatsen i Reykjavík. Piloten - en erfaren islänning - räknade med en två timmar lång sightseeing-tur. Ombord fanns en amerikan, en nederländare och en belgare.

Planet observerades några minuter senare vid Heiðmörk öster om Reykjavík. Därefter är det oklart vad som hänt.

När planet inte återvände till Reykjavík som planerat påbörjades en räddningsinsats. Den första räddningshelikoptern lyfte från Reykjavík klockan 14.08 i torsdags.

Det dröjde till 23-tiden i fredags innan planet kunde lokaliseras vid Ölfusvatnsvík i Þingvallavatn. Sjön var tidigt intressant eftersom piloten hade planerat att flyga över den. Under fredagen syntes mindre spår av olja på ytan. Området undersöktes därför med miniubåt.

Vraket hittades på 50 meters djup. Från nedslagsplatsen är det en kilometer till land.

Ingen av de fyra var kvar i vraket. Polisen uppger i ett pressmeddelande att det står klart att de har tagit sig ut ur flygplanet på egen hand efter kraschen. Det är dock oklart om någon av dem lyckats ta sig i land. Räddningsarbetare har sökt längs stränderna utan att hitta några spår efter någon av de fyra ombord.

Sökandet fortsätter under dagen. Om det inte ger resultat räknar polisen med att återuppta insatsen tidigast under tisdagen. Skälet är att en storm är på ingång.