torsdag 10 februari 2022

Handbollsstjärna vill bli kommunchef i Reykjavík

Björgvin Páll Gústavsson vill toppa Framstegspartiets lista i kommunalvalet i Reykjavík. Han är inte bara känd som målvakt i det isländska handbollslandslaget. Han har också talat öppet om adhd och psykiska problem. Nu vill han ge sig in i politiken för att ge barnen i röst. Målet är att bli kommunchef i Reykjavík.

I Reykjavík har Framstegspartiet länge haft det svårt att göra sig gällande. I valen 1994, 1998 och 2002 ingick partiet i alliansen Reykjavíklistan som då också styrde kommunen i majoritet. När alliansen splittrades gick partiet till val på egen hand 2006. Partiet fick ett mandat som gick till Björn Ingi Hrafnsson - som blev huvudperson för en rad skandaler i kommunen.

I valet 2010 blev Framstegspartiet utan mandat i fullmäktige. Fyra år senare kunde partiet säkra två mandat - men det var efter en uppslitande valrörelse där Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir och Guðfinna Jóhanna Guðmundsdóttir gjorde en rad främlingsfientliga utspel. Den interna kritiken mot duon var hård. I valet 2018 blev partiet åter utan representation.

Framstegspartiet har traditionellt haft sitt starkaste stöd i glesbygden. Att kandidera för partiet i Reykjavík har därför inte alltid varit särskilt eftertraktat. Förra valet toppades listan av Ingvar Már Jónsson - ett besked som kom efter en längre tids sonderingar efter ett starkt namn. Partiet fick då bara 3,2 procent av rösterna.

Men inför vårens kommunalval är läget annorlunda. I höstens alltingsval fick partiet hela 17,3 procent. Partiet fick dessutom representation i bägge valkretsarna i Reykjavík - vilket inte har tillhört vanligheterna.

Inför valet har intresset för att kandidera därför varit betydligt större än vanligt. Det har ryktats bland annat om tidigare alltingsledamoten Karl Garðarsson, tidigare socialdemokraten Sigrún Elsa Smáradóttir och Hrannar Pétursson, rådgivare åt kulturminister Lilja Alfreðsdóttir.

Nu står det klart att Björgvin Páll Gústavsson vill toppa partiets lista i Reykjavík. Sedan 2006 är han målvakt i det isländska handbollslandslaget. Den främsta meriten i karriären är OS-silvret från Peking 2008.

Han är inte bara känd som idrottare. För tre år sedan skrev han tillsammans med Sölvi Tryggvason boken Án filters. Där skildrar han en tuff uppväxt kantad av psykisk ohälsa. Han berättar också om sin adhd-diagnos.

I årets EM-turnering blev Björgvin Páll Gústavsson hemskickad efter att ha smittats av coronaviruset. Han berättade själv att han vid hemkomsten fick ett samtal från en tung framstegspartist. Budskapet var att Björgvin Páll Gústavsson borde överväga att ge sig in i politiken och kandidera till kommunfullmäktige i Reykjavík.

Björgvin Páll Gústavsson har dessutom gjort sig känd som en talesperson för barns rättigheter. Det är något han delar med socialminister Ásmundur Einar Daðason, en framstegspartist som vann respekt efter att ha gått ut och talat om liknande svårigheter under barndomen. I höstens alltingsval kandiderade Ásmundur Einar Daðason i Reykjavík - ett vågspel som gav resultat.

När Björgvin Páll Gústavsson nu lanserar sin kandidatur talar han också främst om barns rättigheter. Han skriver på Facebook att det är hans hjärtefråga i kommunen:
"Barn har inte rösträtt och de som bestämmer får en mycket viktig roll som rör barns välfärd. När det gäller att prioritera barns rättigheter och välfärd kan det bli bättre genom mer transparenta strategier och beslutsfattande. Det är dags att vi jämnar ut villkoren och att alla får samma möjligheter."
Vidare skriver Björgvin Páll Gústavsson att han ser sig själv även som kandidat till posten som kommunchef.  Han anser att det är viktigt att Framstegspartiet siktar på en ledande ställning efter vårens val. Själv kan han även tänka sig andra platsen på listan:
"Jag anser att på bägge platserna så kan jag bli den ledare inom systemet som jag anser att kommunen och barnen behöver. Våra barn måste få den översta platsen de kommande fyra åren och vi behöver alla vara delaktiga i att ta hand om dem."
Björgvin Páll Gústavsson avslutade sin proffskarriär 2020 och flyttade hem till Island. Han spelar nu för Reykjavíkklubben Valur.

Här kan du läsa mer om vårens kommunalval i Reykjavík.