fredag 11 februari 2022

Island kan lätta coronarestriktioner trots rekordsmitta

Rekordmånga islänningar är i isolering eller karantän. Och de två senaste dygnen har över 2 000 nya fall av coronasmitta rapporterats. Ändå siktar hälsovårdsminister Will­um Þór Þórs­son på att tidigarelägga nästa steg i avvecklingen av restriktioner. Ett nytt besked kan komma efter dagens regeringssammanträde. Då kan samtliga restriktioner slopas vid månadsskiftet.

Coronasmittan på Island fortsätter att nå nya rekordnivåer. I onsdags rapporterades 2 252 fall av coronasmitta - vilket var det högsta antalet under hela pandemin. Den förra toppnoteringen var från den 5 februari då 1 856 fall rapporterades.

Smittspridningen fortsätter att ligga på historiskt höga nivåer. I går rapporterades 2 167 nya fall. Dessutom var det ytterligare 14 personer som testade positivt för coronaviruset vid gränsen.

Nu är 9 734 smittade i isolering. Ytterligare 9 619 personer är i karantän efter att ha varit i närheten av någon smittad. Vidare är 201 personer i inresekarantän. Även detta är ett nytt rekord. Aldrig tidigare har så många varit i karantän eller isolering.

På sjukhus vårdas totalt 38 coronapatienter. Tre av dem ligger på intensivvårdsavdelning.

Trots rekordhöga smittnivåer har inte trycket på sjukvården ökat. Pandemin fortsätter ändå att kräva dödsoffer. En kvinna i 90-årsåldern avled i onsdags på Landspítali i Reykjavík i sviterna av covid-19. Coronaviruset har nu krävt totalt 51 liv på Island.

Hela 78 procent av de islänningar som har fyllt fem år är nu fullvaccinerade mot coronaviruset. Nästan två tredjedelar av befolkningen har dessutom fått en påfyllnadsdos.

Samtidigt skriver statsepidemiologen Þórólf­ur Guðna­son att vissa grupper kommer att erbjudas en fjärde dos vaccin. Det rör sig om personer som har vissa sjukdomar eller som nyligen har genomgått operationer eller ingrepp som påverkar immunförsvaret.

Trots rekordhöga smittnivåer väntas hälsovårdsminister Will­um Þór Þórs­son presentera nya lättnader av restriktionerna. Beskedet väntas efter dagens regeringssammanträde.

De befintliga restriktionerna gäller till och med den 24 februari. Eftersom sjukvården anses kunna hantera dagens smittspridning anser Will­um Þór Þórs­son att nästa steg i avvecklingen kan tidigareläggas.

I dag är 50 deltagare taket på sammankomster. I nästa steg tillåts 200 deltagare. Och på evenemang med sittande publik får 1 000 besökare släppas in. Dessutom får badhus och träningslokaler ha öppet som vanligt. Restauranger och nöjesställen får släppa in gäster fram till midnatt.

Nästa steg skulle troligen gälla fram till månadsskiftet. Om inte läget förvärras väntas regeringen avveckla samtliga restriktioner i början av mars.

Men det är inte aktuellt att slopa kravet på isolering för den som har testat positivt för coronaviruset. Tiden i isolering kortades nyligen från sju till fem dagar - men var hela fjorton dagar under pandemins början. Will­um Þór Þórs­son sade i alltinget i går att det alltjämt var viktigt att smittade inte rörde sig ute i samhället.

Inresereglerna gäller till och med månadsskiftet. De innebär att fullvaccinerade måste visa upp ett negativt coronatest för att få resa till Island. Resenärer som har koppling till Island måste dessutom testas efter ankomst till Island. Þórólf­ur Guðna­son sade nyligen att han inte anser att det är bråttom att lätta på inresereglerna även om det kan bli aktuellt.

Här kan du läsa mer om coronapandemin på Island.