När Ryssland 2014 invaderade Krim anslöt sig Island till EU:s och Natos linje. Island införde då sanktioner riktade mot en del av det ryska toppskiktet. Sanktionerna innebar förbud mot inresor och beslagtagande av vissa tillgångar. Dessutom förbjöds vapenhandel med Ryssland.
De isländska sanktionerna hade främst symbolisk betydelse. Det ryska svaret hade däremot stor inverkan på Island. Ryssland införde importförbud för livsmedel från Island. Den ryska marknaden har länge varit en av de största marknaderna för isländsk makrill, sill och lodda.
Stora delar av fiskeindustrin rasade mot regeringen och krävde att sanktionerna skulle hävas. De ansåg att de ekonomiska konsekvenserna för Island var oproportionerliga jämfört med de sanktioner som Island infört mot Ryssland.
Från Ryssland var budskapet tydligt. Sanktionerna skulle bara hävas om Island först backade från EU:s och Natos linje - ett steg som i sin tur hade splittrat enigheten bakom åtgärderna mot Ryssland. Regeringen höll fast vid sanktionerna. Men kritiken och debatten var omfattande. Inte bara fiskeindustrin utan även en rad alltingspolitiker ifrågasatte agerandet.
Till följd av sanktionerna är i dag Ryssland en mindre betydande handelspartner. Under 2021 exporterades fisk- och fiskprodukter till ett värde av omkring en halv miljard isländska kronor. Men 2014 - innan sanktionerna stoppade handeln - uppgick exporten till 27 miljarder.
I dag säljs stora delar av motsvarande fångster till Ukraina och Belarus. Även den handeln kan komma att förändras på grund av den ryska invasionen.
Den här gången kommer Islands sanktioner mot Ryssland att bli mer långtgående. Det sade statsminister Katrín Jakobsdóttir till Vísir i går. Ryska medborgare kommer inte längre att enkelt kunna ansöka om visum till Island. Det innebär i praktiken att det blir betydligt svårare för ryssar att besöka Island - även om det inte rör sig om något direkt förbud.
Utrikesminister Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir meddelade i går på Twitter att Island stänger luftrummet för alla ryska flygplan. Förbudet medför att inga ryska flyg kan landa på Island. Inte heller får några ryska flyg använda sig av isländskt luftrum.
Rysslands ambassadör i Reykjavík - Michail V. Noskov - informerades i går om åtgärderna. Än så länge har det inte kommit någon officiell reaktion på dem.
Den gångna veckan ska han enligt Kjarninn ha kallats till utrikesdepartementet vid två tillfällen. Det ska dock inte ha varit aktuellt att utvisa honom. I flera isländska medier har Michail V. Noskov förnekat att det skulle röra sig om en invasion av Ukraina. I stället har han påstått att det handlar om en militär operation för att garantera människors säkerhet.
Såväl regeringen som president Guðni Th. Jóhannesson har fördömt den ryska invasionen av Ukraina. Han skriver på Facebook att han tror att den ryska befolkningen vill ha "fred och frihet, mänskliga rättigheter och demokrati". Det ryska angreppet påminner honom om hur Estland, Lettland och Litauen blev självständiga 1991 - och då Island tidigt erkände ländernas suveränitet:
"Genom tiderna har islänningar haft framgångsrik handel med statsmakterna i Moskva och jag har själv ryssar som vänner och jag lärde mig dessutom ryska under en tid. Jag beundrar mycket i den ryska kulturen och beundrar den uthållighet som kännetecknar det ryska folket. Men en invasion i ett annat land kan aldrig tolereras."
Katrín Jakobsdóttir och Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir fördömde invasionen redan första dagen i ett uttalande. I RÚV motiverade utrikesministern varför det var viktigt för Island att sluta upp bakom vänskapligt sinnade nationers fördömanden av invasionen:
"Vilka möjligheter har en liten nation som Island om internationell rätt inte respekteras och det inte har några konsekvenser att bryta mot internationell rätt - att bryta mot den totalt? Att gränser och jurisdiktion till havs och på land inte respekteras? Vem ska vi ringa om någon kommer på tanken att ta sig in inom vår jurisdiktion?"
Under gårdagen hölls en demonstration mot Rysslands invasion av Ukraina vid ambassaden i Reykjavík. Manifestationer arrangerades även i Akureyri och Reyðarfjörður under gårdagen.
Här kan du läsa mer om sanktionskriget mellan Island och Ryssland efter invasionen av Krim.