söndag 20 februari 2022

Isländskt fiskekvotsdrama blir Blackport i SVTEtt system för fiskekvoter som gör vissa rika och samtidigt berövar hela samhällen den främsta näringsgrenen. Det är bakgrunden till den isländska serien Verbúðin - som i Sverige visas med den engelska titeln Blackport - som börjar visas i SVT den 27 februari. På Island har fiskekvotsdramat varit en tittarsuccé.

När skandalrederiet Samherji 1997 köpte trålaren Guðbjörg lovade vd:n Þor­steinn Már Bald­vins­son att den skulle bli kvar i Ísafjörður. Det skrevs också in i överenskommelsen mellan köpare och säljare att fartyget skulle fortsätta att landa sina fångster i samma hamn. Men när affären var i land dröjde det inte längre innan Samherji bröt löftet.

På Island hade Verbúðin premiär den 25 december förra året. Þor­steinn Már Bald­vins­son har sagt att han inte alls känner igen den bild av fiskenäringen som ges i tv-serien. Ändå konstaterar Stundin att flera scener påminner starkt om hur det gick till när Samherji gjorde så att Guðbjörg försvann från Ísafjörður.

Dessutom är flera nyckelrepliker mer eller mindre kopior på sådant som Þor­steinn Már Bald­vins­son yttrade i samband med affären och löftessveket.

Verbúðin skildrar hur vissa blir rika på systemet som gjorde det möjligt att köpa och sälja fiskekvoter. För andra var konsekvenserna katastrofala. Många mindre samhällen blev helt utan kvoter när ägarna bestämde sig för att sälja och de nya ägarna tog med sig kvoterna till andra orter.

Västfjordarna var den region som drabbades hårdast av fiskekvotsystemet. Det är också där Verbúðin utspelar sig. Serien är främst inspelad i Bolungarvík och Suðureyri. Vissa scener utspelar sig i Hull - men de är i själva verket inspelade i Liverpool.

Gísli Örn Garðarsson, Björn Hlynur Haraldsson och Míkael Torfason har skrivit manus. De två förstnämnda har också regisserat ihop med María Reyndal. I rollerna syns bland annat Margrét Steinunn Ólina Þorsteinsdottir, Björn Hlynur Haraldsson, Nína Dögg Filippusdóttir, Gísli Örn Garðarsson, Ingvar E. Sigurdsson och Hilmir Snaer Guðnason.

Ovan kan du se en trailer för serien.