torsdag 24 mars 2022

Butik i Sauðárkrókur går i graven efter 103 år

Vid månadsskiftet stänger Verslun Haraldar Júlíussonar i Sauðárkrókur för gott. Butiken öppnades 1919 och har alltid funnits på Aðalgata 22. Nyligen avled Bjarni Haraldsson - sonen till grundaren Haraldur Júlíusson - som drivit butiken sedan 1970. Han stod själv i kassan till för några månader sedan då han flyttade in på ett äldreboende.

En av Islands äldsta butiker läggs ned den 31 mars i år. Då slår Verslun Haraldar Júlíussonar i Sauðárkrókur igen dörrarna för gott. Butiken grundades av Haraldur Júlíusson 1919. Sonen Bjarni Haraldsson började arbeta i butiken 1959. Sedan 1970 har han varit ansvarig för butiken.

I Sauðárkrókur har butiken varit något av en institution. När den fyllde 100 år 2019 utnämndes Bjarni Haraldsson till hedersmedborgare i Sveitarfélagið Skagafjörður - kommunen där Sauðárkrókur är centralort.

Verslun Haraldar Júlíussonar har än i dag karaktären av lanthandel. I hyllorna finns allt från livsmedel till spel, böcker, kläder och biltillbehör. Dessutom har många varor sålts efter vikt och vägts i kassan - där andra butiker sedan länge gått över till självbetjäning.

Butiken har i någon mån fungerat som ett levande museum. Den hade tidigare ett samarbete med hembygdsmuseet Byggðasafn Skagafjarðar just för att den bevarade en handelskultur som till stor del gått förlorad.

Fram till nyligen sålde butiken även drivmedel från Olís. Bolaget tvingades dock flytta stationen eftersom pumparna inte levde upp till dagens krav. Att den låg vid huvudgatan gjorde dessutom att läget bedömdes som olämpligt av kommunen. Den som stannade för att tanka kunde ibland orsaka något av trafikstockning på Aðalgata.

Bjarni Haraldsson avled den 17 januari vid 91 års ålder. Då hade han nyligen flyttat till ett äldreboende i Sauðárkrókur. Ända fram till de sista månaderna av sitt liv stod han i butiken och mötte kunder samt höll i verksamheten.

Nu meddelar Bjarni Haraldssons barn på butikens Facebook-sida att den läggs ned vid månadsskiftet. Fram till stängningen säljs nästan hela sortimentet till halva priset. Guðrún och Helga - två av hans döttrar - kommer också att stå i butiken.

Efter 103 år går alltså en av Islands mest anrika butiker i graven. Bjarni Haraldssons anhöriga skriver på Facebook att de hoppas att kunderna dyker upp under Verslun Haraldar Júlíussonars sista dagar.

Här kan du läsa mer om Verslun Haraldar Júlíussonar.