I våras kunde Kjarninn och Stundin avslöja hur en liten krets av högt uppsatta inom Samherji arbetade för att kartlägga och smutskasta journalister och samhällsdebattörer som riktade kritik mot skandalrederiets verksamhet i Namibia och på Färöarna. Bland annat utreds företaget för att ha mutat till sig fiskekvoter.
Gruppen av medarbetare inom Samherji beskrev sig ofta som gerillakrigare. Som bulvan använde de kaptenen Páll Steingrímsson. Han skrev under flera debattartiklar som hade skrivits av gruppen. De ägnade sig även åt ryktesspridning och kampanjer för att misstänkliggöra kritiker.
Avslöjandena om den interna gruppens agerande ledde så småningom till att rederiet bad om ursäkt för arbetsmetoderna.
Uppgifterna om den interna gruppen kom från Páll Steingrímssons mobiltelefon. En person i hans närhet ska ha erkänt att han stulit hans telefon. Därefter ska uppgifter alltså ha läckts till journalister på Stundin och Kjarninn.
Nyligen fick fyra reportrar besked om att de var misstänkta för brott mot privatlivets helgd. I Páll Steingrímssons mobil fanns filmer på honom i sexuella situationer. Journalisterna skulle ha kunnat sprida materialet i sitt arbete med andra uppgifter som fanns i telefonen. De kallades därför till förhör av polisen i Norðurland eystra.
Aðalsteinn Kjartansson på Stundin överklagade beslutet. Och Héraðsdómur Norðurlands eystra ger honom rätt. Misstankarna är ogrundade - och därför behöver han heller inte infinna sig till förhör.
Domstolen går emot åklagarsidan på punkt efter punkt. Det finns inga bevis för att han skulle ha haft tillgång till telefonen. Än mindre finns det några bevis för att han skulle ha tagit del av eller spridit något sexuellt material. Ingen har heller anmält något brott och det finns inget som tyder på att något brott har begåtts.
Visserligen står det klart att journalisterna har använt annat material som inte var avsett för allmänheten. När det gäller Samherjis metoder för att smutskasta kritiker är det dock uppenbart att rapporteringen hade stort allmänintresse. Inget tyder på att reportrarna använt sig av uppgifter som inte var av intresse för bevakningen av Samherji.
Underlaget från polis och åklagare är dock så magert att det inte är tillåtet att betrakta Aðalsteinn Kjartansson som misstänkt. Även om domen bara gäller honom är det troligt att domstolen skulle komma fram till samma slutsats för de tre övriga reportrarna.
Samherji har starka band till Självständighetspartiet och är den viktigaste privata arbetsgivaren i Dalvík och Akureyri i Norðurland eystra. Debattörer som har kritiserat polisens utredning har bland annat nämnt att polischefen Páley Borgþórsdóttir är självständighetspartist och tidigare i sin karriär försökt förhindra mediernas tillgång till information om känsliga brott.
"Ja, vissa borde ägna sig åt blomsterdekorationer."