måndag 21 mars 2022

Hildur Björnsdóttir toppar Självständighetspartiets lista

Hildur Björnsdóttir toppar Självständighetspartiets lista i Reykjavík i vårens kommunalval. Men segermarginalen till motkandidaten Ragnhildur Alda María Vilhjálmsdóttir i helgens provval var oväntat knapp. Det jämna valet är ett tecken på den djupa splittringen inom partiet. Nu blir det en från partiets liberala falang som hamnar överst på valsedeln - men följd av en rad konservativa namn.

Ända sedan 2010 har Självständighetspartiet varit i opposition i Reykjavík. Missnöjet med att partiet inte har lyckats återta makten i den isländska huvudstaden har växt från val till val. Men frågan är om missnöjet någonsin har varit så stort som nu.

Eyþór Arnalds fick uppdraget att toppa listan 2018. Självständighetspartiet blev visserligen störst - men intresset för att samarbeta med partiet var obefintligt. Socialdemokraterna kunde - som näst största parti - regera vidare genom att forma en ny koalition med Piratpartiet, Renässans och Gröna vänstern.

Eyþór Arnalds gick till val på att främja bilismen och att motsätta sig utbyggnaden av ett system för expresstrafik i huvudstadsregionen. Politiken tilltalade många äldre väljare och kommuninvånare bosatta i förorterna. Men det var få yngre och boende i stadskärnan som lockades.

Hållningen har blivit allt mer ifrågasatt internt. I Reykjavík har flera av Självständighetspartiets ledamöter slutit upp bakom majoritetens planer för utbyggd kollektivtrafik. I grannkommunerna är Självständighetspartiet för utbyggnaden.

Trots splittringen meddelade Eyþór Arnalds att han skulle ställa upp för omval. Beslutet var närmast häpnadsväckande med tanke på den interna osämjan. Dessutom pekade opinionsmätningar på att ytterligare fyra år i opposition väntade Självständighetspartiet.

När Hildur Björnsdóttir - från partiets liberala falang - meddelade att hon kandiderade till första platsen på listan dröjde det inte länge innan Eyþór Arnalds förklarade att han inte skulle ställa upp. Förklaringen var att han skulle ägna mer tid åt familjen.

Länge såg det ut som att Hildur Björnsdóttir skulle bli ensam om att kandidera till första platsen. Men strax inpå valet utmanades hon av Ragnhildur Alda María Vilhjálmsdóttir - ersättare i fullmäktige som till skillnad från Hildur Björnsdóttir inte varit något profilerat namn.

Ragnhildur Alda María Vilhjálmsdóttir vände sig direkt till partiets konservativa falang. Hon riktade också in sig på äldre medlemmar genom att tillkännage att hon skulle prioritera förbättrade villkor för kommunens pensionärer.

I valrörelsen fick hon uppbackning av pappan Vilhjálmur Egilsson, som har en stark förankring och stort förtroende just bland äldre och mer konservativt sinnade medlemmar. Han representerade Självständighetspartiet i alltinget mellan 1991 och 2003. Sedan han lämnade politiken har han varit vd för näringslivsorganisationen Samtök atvinnulífsins och rektor för Haskólinn á Bifröst.

Det ryktas att Vilhjálmur Egilsson de senaste veckorna har suttit i telefonen åtskilliga timmar och ringt runt till medlemmar för att uppmana dem att rösta på Ragnhildur Alda María Vilhjálmsdóttir.

När resultatet presenterades i lördags kväll stod det klart att Hildur Björnsdóttir var segrare. Men Ragnhildur Alda María Vilhjálmsdóttir slutade tvåa och petade flera mer etablerade politiker. Dessutom var segermarginalen oväntat knapp.

Hildur Björnsdóttir fick enligt ett pressmeddelande 2 603 röster till första platsen mot 1 961 för Ragnhildur Alda Mária Vilhjálmsdóttir. Det innebär alltså att Hildur Björnsdóttir toppar Självständighetspartiets lista i kommunalvalet i Reykjavík i maj.

Stödet för Ragnhildur Alda Vilhjálmsdóttir räckte alltså till andra platsen. Trea blev Kjartan Magnússon, fyra Marta Guðjónsdóttir, femma Björn Gíslason, sexa Friðjón R. Friðjónsson, sjua Helgi Áss Grétarsson, åtta Sandra Hlíf Ocares, nia Jórunn Pála Jónasdóttir, tia Birna Hafstein och elva Valgerður Sigurðardóttir.

Hildur Björnsdóttir är 35 år och Ragnhildur Alda María Vilhjálmsdóttir är 31 år. För Självständighetspartiet i Reykjavík innebär det dessutom en avsevärd föryngring på de två översta platserna på listan. I förra valet 2018 stod Hildur Björnsdóttir på andra plats och Ragnhildur Alda María Vilhjálmsdóttir på elfte plats.

Båda meddelade under söndagen att de accepterar platserna som de fick genom provvalet. Valgerður Sigurðardóttir - som representerar partiet i fullmäktige i dag och som siktade på tredje plats på listan - tillkännagav däremot på Facebook att hon inte kommer att ta sin plats på listan efter att ha slutat elva.

Segern blev inte bara knapp för Hildur Björnsdóttir. För den liberala falangen i övrigt blev provvalet närmast ett fiasko. Nu hamnade exempelvis Helgi Áss Grétarsson på valbar plats - en jurist som förra året i en debattartikel i Vísir tog ställning för en sexbrottsutpekad artist. Han motsätter sig också planerna på utbyggnad av kollektivtrafiken.

I sociala medier var det många som beklagade resultatet för Hildur Björnsdóttirs räkning. Och det finns en uppenbar risk att även hon kommer att toppa en lista för ett djupt splittrat parti. Det borgar i sin tur sannolikt för ytterligare fyra år i opposition.

Det var 5 445 partimedlemmar som röstade i provvalet denna gång. Inför valet 2018 - när Självständighetspartiet bara röstade om första platsen på listan - var det 3 885 medlemmar som deltog.

Här kan du läsa mer om Hildur Björnsdóttirs kandidatur.