torsdag 31 mars 2022

Partiledare vägrar be om ursäkt för Kremlkritik

Ryssland borde göra sig kvitt kräket i Kreml och upphöra med illdåden i Ukraina. Så uttryckte sig partiledaren Sigurður Ingi Jóhannsson på Framstegspartiets landsmöte. Snart kom en reaktion från ryska ambassaden i Reykjavík där de krävde en ursäkt. Men han meddelar att han bara tänker be om ursäkt om Ryssland drar tillbaka invasionsstyrkan och tar ansvar för kriget.

Lördagen den 19 mars samlades Framstegspartiet i Reykjavík för det första landsmötet sedan 2018. Skälet till att det dröjde fyra år var coronapandemin. Ett landsmöte skulle ha hållits 2020 - men det fick senareläggas på grund av restriktioner och smittspridning.

Under landsmötet på Grand hótel i Reykjavík omvaldes Sigurður Ingi Jóhannsson till ordförande och Lilja Alfreðsdóttir till vice ordförande. Partisekreteraren Jón Björn Hákonarson ställde inte upp för omval. I stället valdes barn- och skolministern samt alltingsledamoten Ásmundur Einar Daðason till ny partisekreterare.

I sitt inledande tal kritiserade Sigurður Ingi Jóhannsson - som även är infrastrukturminister i Islands regering - Rysslands invasion av Ukraina. Han refererade till Vladimir Putin som ett kräk och en fähund och hoppades att ryssarna snart skulle se till så att presidenten försvann från Kreml.

Vidare hoppades Sigurður Ingi Jóhannsson att kriget i Ukraina inte skulle bli långvarigare eller blodigare. Han önskade att Rysslands illdåd skulle upphöra så snart som möjligt. Det bästa sättet att bekämpa invasionen var enighet.

Sigurður Ingi Jóhannsson nämnde i sitt tal att han växt upp under kalla kriget. Genom Rysslands invasion hade den känsla av hot som då präglade vardagen nu fått nytt fäste.

Rysslands ambassad i Reykjavík reagerade starkt på Sigurður Ingi Jóhannssons uttalanden. Ambassaden skrev på Facebook att det var olämpligt av en isländsk minister att blanda sig i rysk inrikespolitik. Den ryska ledningen var demokratiskt vald och det var inte upp till isländska politiker att avgöra vilka som ska regera.

Ambassaden krävde också Sigurður Ingi Jóhannsson på en ursäkt. De ansåg att det var oförskämt att tala om brottslingar i Kreml - inte minst eftersom ledningen valts av en majoritet av det ryska folket.

Sigurður Ingi Jóhannsson säger i Morgunblaðið att han inte har några planer på att be om ursäkt. En sådan kan bara bli aktuell om Ryssland avbryter invasionen och tar ansvar för de illdåd som har begåtts av ryska trupper under kriget i Ukraina.

Här kan du läsa mer om den isländska debatten om Rysslands invasion av Ukraina.