torsdag 10 mars 2022

Sjutton kvinnor och en man på Gröna vänsterns valsedel

Anna Margrét Arnarsdóttir står överst på Gröna vänsterns valsedel i Fjarðabyggð. Bakom toppkandidaten finns ytterligare sexton kvinnor och en man. Det är första gången som Gröna vänstern ställer upp i val med en egen lista i den östisländska storkommunen. Partiledaren och statsministern Katrín Jakobsdóttir var med när kandidaterna klubbades.

I Fjarðabyggð på östra Island har kommunpolitiken ända sedan valet 1998 haft andra nyanser än rikspolitiken. Inför det valet bildades Fjordlistan - ett lokalparti som samlade anhängare från olika vänsterpartier på riksplanet.

Men initiativet som skulle ena den lokala vänstern hamnade snart på kollisionskurs med samma partier på riksnivå. Socialdemokraterna bildades 1999 efter ett samgående mellan fyra vänsterpartier. Gröna vänstern samlade många av dem som inte ansåg sig höra hemma i Socialdemokraterna.

Skälet var kraftverksbygget uppe på höglandet för ett aluminiumsmältverk i Reyðarfjörður. I alltinget var Socialdemokraterna splittrade - men majoriteten av alltingsgruppen röstade nej till planerna. Einar Már Sigurðarson - som var Socialdemokraternas representant från valkretsen i alltinget - tog avstånd från sina partikamraters hållning.

Fjordlistans kritik var ännu skarpare. De meddelade att de stod bakom kraftverksplanerna och att de inte hade något att göra med Socialdemokraterna i alltinget. Inte heller hade de något samröre med Gröna vänstern - som också motsatte sig planerna.

Tiden har inte läkt såren. Fjordlistan har fortsatt vara en maktfaktor i Fjarðabyggð. Partiet har samlat kandidater från vänsterkanten. Alla trevare från Socialdemokraterna och Gröna vänstern har avvisats.

I valet 2018 blev Fjordlistan största parti med 34,1 procent av rösterna och fyra mandat i fullmäktige. Efter valet bildade Fjordlistan majoritet med Framstegspartiet som fick 23,6 procent och två mandat. Självständighetspartiet - med 25,5 procent och två mandat - och Centerpartiet - 16,8 procent och ett mandat - hamnade i opposition.

Uppdraget som kommunalråd gick till Fjordlistans Eydís Ásbjörnsdóttir. Einar Már Sigurðarson - som alltså satt i alltinget för Socialdemokraterna mellan 1999 och 2009 - är vice kommunalråd.

Men i kommunalvalet i maj ökar konkurrensen på vänsterkanten. För första gången ställer Gröna vänstern upp med en egen lista i Fjarðabyggð. Katrín Jakobsdóttir - partiledare och statsminister - var på plats när den historiska valsedeln klubbades.

Gröna vänsterns lista är anmärkningsvärd av flera skäl. Av de arton kandidaterna är sjutton kvinnor och en man. Det uppger partiet i ett pressmeddelande.

Anna Margrét Arnarsdóttir, en student från Neskaupstaður, toppar listan. Även nummer två och tre på valsedeln bär samma förnamn. Tvåa är Anna Berg Samúelsdóttir och trea Anna Sigrún Jóhönnudóttir. Enda mannen är Styrmir Ingi Stefánsson på fjortonde plats.