onsdag 9 mars 2022

Vill uppkalla gata vid Rysslands ambassad efter Kiev

Byt namn på Garðastræt­i till Kænug­arðsstræti. Det föreslår Eyþór Arnalds, ledare för Självständighetspartiet i Reykjavík. Kænug­arður är det isländska namnet på Kiev - och vid Garðastræt­i ligger Rysslands ambassad. Samtidigt har ett enigt kommunfullmäktige ställt sig bakom ett fördömande av den ryska invasionen av Ukraina.

Sedan Ryssland invaderade Ukraina den 24 februari har en rad demonstrationer ordnats utanför den ryska ambassaden i Reykjavík. Vid demonstrationerna har deltagarna bland annat sjungit den ukrainska nationalsången.

Ambassadören Michail V. Noskov har i statliga ryska medier hävdat att byggnaden utsatts för skadegörelse. Enligt RÚV ska en person ha gripits i samband med demonstrationerna. Det rörde sig om en demonstrant som inte följde polisens uppmaningar att lämna ambassadens gård. Däremot finns ingen skadegörelse polisanmäld.

Ett enigt kommunfullmäktige i Reykjavík har också fördömt den ryska invasionen. Ryssland uppmanas att dra tillbaka sina styrkor och avbryta krigföringen. Politikerna i fullmäktige uttrycker också sin solidaritet med krigets offer och meddelar att kommunen ska vara redo för att ta emot flyktingar från Ukraina.

Eyþór Arnalds, Självständighetspartiets ledare i Reykjavík, vill nu att kommunen går ett steg längre. I planeringsrådet har han föreslagit att Garðastræt­i - där Rysslands ambassad ligger - ska byta namn till Kænug­arðsstræti.

Facebook skriver han att syftet är att påminna om de långvariga banden mellan Island och Ukraina.

Förslaget kommer att behandlas i nästa sammanträde i planeringsrådet. Pawel Bartoszek, kommunpolitiker för Renässans som ingår i den styrande majoriteten i Reykjavík, säger i Morgunblaðið att han är allmänt positiv till att uppkalla gator efter länder och städer som Island har goda relationer med. Han säger också att det ligger en god tanke bakom förslaget.

Kænug­arður är det isländska namnet på Ukrainas huvudstad Kiev. Namnets bakgrund är inte klarlagd. Det är belagt sedan Kristni saga, berättelsen om hur Island kristnades som nedtecknades första gången på 1100-talet.

Länge spreds sägner om hur Kiev skulle ha grundats av vikingar på 700- eller 800-talet. Men staden är äldre än så. Länge har det också cirkulerat teorier om att vikingar skulle ha namngett platsen. Inte heller dessa förefaller särskilt sannolika.

Isländskans kæna betyder 'liten båt' medan garður betyder 'gård' - ett efterled som i formen gorod och grad finns i andra ortnamn i regionen. Hittills har ingen lyckats presentera en rimlig förklaring till hur isländskans kæna skulle ha blivit till Kiev. Ordet har ingen känd koppling till platsen eller till de båtar som vikingar använde för att segla dit.

Troligare är att platsen redan kallades Kiev - eller Kyiv på ukrainska - när vikingarna anlände. Det ordet anpassades gissningsvis till Kýv och utvecklades senare till Kænug­arður, där efterleden g­arður är ett isländskt tillägg som signalerade att det rörde sig om en större bebyggelse.