fredag 8 april 2022

Centerpartiet ställer in provval i Reykjavík

Ómar Már Jónsson toppar Centerpartiets lista i kommunalvalet i Reykjavík den 14 maj. Det står klart sedan partiet ställt in provvalet i kommunen. Ómar Már Jónsson var den enda som gjorde anspråk på första platsen på valsedeln. Vigdís Hauksdóttir - som representerar partiet i fullmäktige i dag - ställer inte upp för omval.

Centerpartiet befinner sig i en djup kris. I höstens alltingsval halverades stödet - och partiet fick bara 5,5 procent och tre mandat. Två veckor senare valde Birgir Þórarinsson att hoppa av till Självständighetspartiet. Kvar blev bara Sigmundur Davíð Gunnlaugsson och Bergþór Ólason som ledamöter.

I Reykjavík är krisen lika djup. I kommunalvalet 2018 fick partiet 6,1 procent. Partiets enda mandat gick till Vigdís Hauksdóttir. Nu ligger partiet på omkring 3 procent i opinionsmätningarna - vilket betyder att Centerpartiet riskerar att bli utan mandat efter valet den 14 maj.

Under mandatperioden har hon ständigt varit indragen i konflikter och skandaler. Hon har anklagats för mobbning av kommunanställda. Själv hävdar hon att hon motarbetats på olika sätt.

Men det har även stormat om Vigdís Hauksdóttir inom Centerpartiet. När hon hösten 2020 tänkte utmana Gunnar Bragi Sveinsson om posten som vice ordförande svarade ledningen med att skrota uppdraget. Det ryktades att turerna kring valet var ett tecken på osämja mellan henne och andra i ledningen.

I mars meddelade Vigdís Hauksdóttir att hon inte tänkte ställa upp för omval. Hon skrev på Facebook att hon inte såg hur något skulle förändras under nästa mandatperiod. Enligt Vigdís Hauksdóttir pekade allt mot att Socialdemokraterna skulle regera vidare i koalition med andra partier. Därmed skulle hennes kritik mot den styrande majoriteten få gehör.

Turbulensen och de sjunkande opinionssiffrorna har gjort det svårt för Centerpartiet att hitta etablerade namn till valsedeln i Reykjavík. Inför provvalet var det en kandidat som anmälde sitt intresse för att toppa listan: Ómar Már Jónsson. Beskedet från honom kom redan den 10 mars i år - dagen efter Vigdís Hauksdóttirs beslut blev känt.

Ómar Már Jónsson var mellan 2002 och 2014 kommunchef i Súðavík i Västfjordarna, en kommun med omkring 200 invånare. Från 2006 till 2014 satt han dessutom i kommunfullmäktige. I höstens alltingsval var han nummer fyra på Centerpartiets lista i södra Reykjavík.

Han skriver i ett pressmeddelande att han vill ta kontroll över kommunens ekonomi. Samtidigt finns ett behov av att förbättra den kommunala servicen. Han tackar också Vigdís Hauksdóttir för en tydlig politik i opposition.

Centerpartiets plan var att hålla ett provval i Reykjavík - och resultatet skulle i sin tur avgöra hur de översta platserna på listan skulle fördelas. Men efter ett möte i den kommunala partiföreningen skrotades provvalet. Beslutet ska enligt ett pressmeddelande ha varit en följd av att tre personer gjorde anspråk på de tre översta platserna - men inte konkurrerade med varandra.

Översta platsen på listan går till Ómar Már Jónsson. Tvåa på valsedeln blir Jósteinn Þorgrímsson och trea Sólveig Daníelsdóttir.

Här kan du läsa mer om opinionsläget i Reykjavík.