torsdag 21 april 2022

Kommunalråd i valduell efter sammanslagning

Svalbarðshreppur och Langanesbyggð blir en enda kommun i samband med kommunalvalet den 14 maj. Kommunfullmäktige i bägge kommunerna stod bakom förslaget att gå ihop. Men i valet ställs de två kommunalråden mot varandra. Þorsteinn Ægir Egilsson toppar Framtidslistans valsedel medan Sigurður Þór Guðmundsson står överst på Bättre bygds lista.

Den 26 mars i år röstade en majoritet av invånarna i Langanesbyggð och Svalbarðshreppur på nordöstra Island om att gå ihop. Sammanslagningen mellan de två kommunerna genomförs i samband med kommunalvalet den 14 maj. Då väljs de sju ledamöter till fullmäktige som ska styra den nya kommunen.

I Langanesbyggð var det 73 procent som röstade ja till samgåendet. I Svalbarðshreppur sade 67 procent ja.

De två kommunerna har redan ett omfattande samarbete. Den kommunala servicen i regionen är koncentrerad till Þórshöfn, centralort i Langanesbyggð. Svalbarðshreppur - som bara har 94 invånare - köper en rad tjänster från Langanesbyggð - som har 504 invånare.

Den blivande storkommunen har inget namn. Inför samgåendet har nu den nämnd som förberett samgåendet uppmanat invånare att skicka in förslag på namn. Fristen att lämna in förslag löper ut den 5 maj.

Bland de förslag som kommit in hittills finns - utöver Langanesbyggð - kandidater som tar fasta på det geografiska läget som Norðausturbyggð medan andra utgår från platser i kommunen som Þistilnes och Lóna- og Rauðaneshreppur.

Kommunfullmäktige i bägge kommunerna stod bakom initiativet till att gå ihop. Men i valet blir de två kommunalråden motståndare. Þorsteinn Ægir Egilsson från Langanesbyggð toppar valsedeln för Framtidslistan. Sigurður Þór Guðmundsson från Svalbarðshreppur står överst på Bättre bygds lista.

I valet 2018 fick Framtidslistan 58,8 procent av rösterna och fyra mandat i Langanesbyggð. Motståndaren U-listan fick 41,2 procent och tre mandat. I Svalbarðshreppur var det inga partier som kandiderade till fullmäktige. I stället hölls personval där invånarna röstade fram fem ledamöter till fullmäktige.

Þorsteinn Ægir Egilsson toppade Framtidslistans valsedel även för fyra år sedan. Två av de ledamöter som då valdes in för Framtidslistan kandiderar på nytt: Mirjam Blekkenhorst finns på tredje plats och Árni Bragi Njálsson på sjunde plats.

Bättre bygd är alltså ett nytt parti i kommunen. Utöver toppkandidaten Sigurður Þór Guðmundsson finns ytterligare en kommunpolitiker från Svalbarðshreppur på listan: Ragnar Skúlason står på nionde plats.

På Bättre bygds lista finns dessutom en av de kandidater som valdes in i fullmäktige för U-listan för fyra år sedan. Sigríður Friðný Halldórsdóttir står nu på sjätte plats på listan.

Här kan du läsa mer om kommunalvalet i Langanesbyggð och Svalbarðshreppur.