tisdag 26 april 2022

Reykjavík på väg att kapa banden med Moskva

Femton års samarbete mellan Reykjavík och Moskva kan snart vara historia. Borgmästaren Dagur B. Eggertsson vill riva upp avtalet med den ryska huvudstaden. I stället vill han inleda ett samarbete med den ukrainska staden Lviv. Dagur B. Eggertsson planerar att ta upp frågan på kommunstyrelsens möte på torsdag.

När dåvarande borgmästaren Vilhjálmur Þ. Vilhjálmsson besökte Moskva 2007 slöts ett samarbetsavtal mellan de två kommunerna. Sedan dess har Reykjavík och den ryska huvudstaden haft viss dialog. Trots avtalet har det dock varit tunt med konkreta resultat av avtalet.

Dessutom har avtalet varit ifrågasatt. När Ryssland 2013 inskränkte rättigheterna för hbtqi-personer övervägde dåvarande borgmästaren Jón Gnarr att riva upp avtalet. Syftet var att protestera mot borgmästarkollegan Sergej Sobjanins syn på mänskliga rättigheter. Jón Gnarr uppmanade honom bland annat att tillåta en prideparad i Moskva.

Efter diskussioner med utrikesdepartementet och Samtökin 78 - en organisation som arbetar för hbtqi-personers rättigheter - valde han att behålla avtalet. Jón Gnarr vände sig i stället till Sergej Sobjanin med önskemål om samarbeten inom konst och kultur. Tanken var att samarbetet skulle fokusera på just mänskliga rättigheter. Sergej Sobjanin besvarade aldrig frågan.

Två månader efter Rysslands invasion av Ukraina har frågan blivit aktuell på nytt. Den här gången är det Dagur B. Eggertsson - Jón Gnarrs efterträdare som borgmästare i Reykjavík - som vill avbryta samarbetet med Moskva. Skälet är just det ryska anfallskriget.

Ett enigt kommunfullmäktige i Reykjavík fördömde Rysslands angrepp direkt efter inmarschen i Ukraina. Dagur B. Eggertsson skickade protesten till sin kollega i Moskva men fick inget svar.

Nu vill han gå längre. Dagur B. Eggertsson berättar i RÚV att han nyligen hade ett distansmöte med sin kollega i den ukrainska staden Lviv. Han uppmanades då att bryta med Moskva för att i stället inleda ett samarbete med Lviv:
"Enligt min mening är det inte alls orimligt att diskutera nästa steg i detta."
Moskva är i dag den enda ryska kommunen som Reykjavík har ett formellt samarbete med. I dag förekommer inget utbyte mellan de två kommunerna.

Dagur B. Eggertsson räknar med att ta upp frågan på kommunstyrelsens möte på torsdag. En förutsättning är att han då har fått ett brev från Lviv med ett formellt önskemål om att inleda ett samarbete.

Kommunen har tidigare gett klartecken till att namnge en gata eller ett torg efter Ukrainas huvudstad Kiev. Det ursprungliga förslaget kom från självständighetspartisten Eyþór Arn­alds. Han ville att Garðastræti - som ligger vid Rysslands ambassad i Reykjavík - skulle byta namn till Kænug­arðsstræti. Kænug­arður är det isländska namnet på Kiev.

Förslaget har klubbats i stadsplanerings- och kommunikationsnämnden. I samband med beslutet fick kommunens ortnamnsnämnd i uppdrag att föreslå lämpliga gator eller torg. Det är alltså inte säkert att det blir vid ryska ambassaden. Det kan också bli aktuellt att namnge gatan efter landet Ukraina i stället för huvudstaden Kiev.

Här kan du läsa mer om tidigare planer på att bryta med Moskva.