onsdag 20 april 2022

Självständighetspartiets profil blir För Hemöns toppnamn

För första gången på 32 år höll Självständighetspartiet provval på Västmannaöarna. Vinnaren blev Eyþór Harðarson - som i valrörelsen får partikamraten Páll Magnússon som huvudmotståndare. Páll Magnússon blir utbrytarpartiet För Hemöns toppkandidat i valet den 14 maj. Den interna splittringen blir nu ännu starkare inför valet.

Inför förra kommunalvalet på Västmannaöarna 2018 utlovade den sittande borgmästaren Elliði Vignisson att Självständighetspartiet skulle hålla provval. Då fanns ett växande internt missnöje med hans ledarstil. Och det ryktades om att Íris Róbertsdóttir - som representerat Självständighetspartiet i alltinget och hade stark förankring i kommunen - ville utmana honom.

Den kommunala partiföreningen beslutade om provval. Men Elliði Vignissons anhängare rev upp beslutet. Själv avstod han från att toppa listan som ett slags kompromiss. I stället tog han fjärde platsen på valsedeln - vilket innebar att han bara skulle få en plats i fullmäktige om Självständighetspartiet fick egen majoritet.

Då var splittringen redan ett faktum. Missnöjda självständighetspartister bildade utbrytarpartiet För Hemön. Snart rekryterades också Íris Róbertsdóttir som toppkandidat.

Självständighetspartiet blev visserligen största parti. Men partiet fick precis som För Hemön tre mandat. Och För Hemön valde att bilda majoritet med Ölistan, ett annat lokalparti som fick ett mandat i fullmäktige.

Elliði Vignisson blev alltså utan plats i fullmäktige. I stället flyttade han till fastlandet där han blev kommunchef i den betydligt mindre kommunen Ölfus.

Sprickan har snarare fördjupats under mandatperioden. Inför höstens alltingsval meddelade Páll Magnússon plötsligt att han inte skulle kandidera i den södra valkretsen där han toppat listan i de senaste valen. Ett avgörande skäl var att hans ställning internt försvagats avsevärt sedan han 2018 avstod från att välja sida i splittringen mellan Självständighetspartiet och För Hemön.

Inom Självständighetspartiet på Västmannaöarna var det många som tolkade det som att Páll Magnússon i praktiken gav sitt stöd till För Hemön. Inför höstens alltingsval var det ändå valberedningens förslag att han skulle få sista platsen på listan - en plats som i regel går till en trotjänare inom partiet.

Men självständighetspartister från Västmannaöarna såg till så att Páll Magnússon petades från hedersplatsen. De har också riktat en misstroendeförklaring mot honom.

Páll Magnússon har liksom Íris Róbertsdóttir fortsatt vara medlem i Självständighetspartiet på riksplanet. Men nu tar han öppet ställning i kommunpolitiken. Han skriver på Facebook att han tackat ja till att toppa För Hemöns lista i valet den 14 maj. Páll Magnússon tackar för förtroendet och vill fortsätta arbeta i Íris Róbertsdóttirs anda:
"Har jag då slutat vara självständighetspartist? Svaret på den frågan är nej. Jag stöder fortsatt Självständighetspartiet på riksplanet trots att självständighetspartisterna på Västmannaöarna inte har lyckats reparera den spricka som uppstod här 2018. Förhoppningsvis kommer det förr än senare."
Íris Róbertsdóttir blir För Hemöns tredje namn på valsedeln. Skälet är enligt Páll Magnússon att partiet anser att det är bra om toppnamnet och kommunchefskandidaten inte är en och samma person. För Hemöns kandidat till uppdraget som kommunchef är alltså alltjämt Íris Róbertsdóttir.

Konflikterna ledde till att Självständighetspartiet för första gången på 32 år höll provval på Västmannaöarna. Segrade gjorde enligt ett pressmeddelande Eyþór Harðarson följd av Hildur Sólveig Sigurðardóttir, Gísli Stefánsson och Margrét Rós Ingólfsdóttir.

Ölistans toppkandidat i valet blir Njáll Ragnarsson.

Páll Magnússons val har inte välkomnats av Självständighetspartiet. Grímur Gíslason, tidigare ordförande för valberedningen i den södra valkretsen, skriver i Tígull att han inte ser hur Páll Magnússons beslut att kandidera för För Hemön skulle bidra till att reparera sprickan. Han beskriver agerandet som den "underligaste politiska otroheten" som han känner till.

Grímur Gíslason välkomnar dock att Páll Magnússon har "kommit ut ur garderoben". Han ifrågasätter dock att han alltjämt beskriver sig som självständighetspartist. Enligt Grímur Gíslason finns det bara en äkta lista med Självständighetspartiet i kommunalvalet den 14 maj.

Här kan du läsa mer om splittringen inom Självständighetspartiet på Västmannaöarna.