måndag 4 april 2022

Snart har halva Island smittats av coronaviruset

Nu har 48,3 procent av islänningarna smittats med coronaviruset. Och den stora majoriteten har smittats efter årsskiftet då omikron tog över från delta som den mest spridda varianten. Totalt har över 180 000 positiva tester analyserats. Sex personer har insjuknat i covid-19 tre gånger. Samtidigt har drygt 100 personer avlidit i sviterna av covid-19.

Vid midnatt den 25 februari avvecklade Island samtliga restriktioner som införts på grund av coronaviruset. För första gången på två år fanns det inga hinder för att resa eller umgås. Beslutet togs trots rekordstor spridning av omikronvarianten. Och smittspridningen är fortsatt mycket hög.

Sedan det första fallet av coronasmitta konstaterades på Island den 28 februari 2020 har totalt 181 830 fall av smitta bekräftats. Och 151 343 har registrerats efter årsskiftet. Av dessa är det 4 011 personer som har smittats minst två gånger. Hittills är det sex islänningar som har smittats tre gånger.

Statsepidemiologen Þórólfur Guðnason har de senaste månaderna talat om flockimmunitet som enda metod för att stoppa pandemin. Det ser ut som att Island närmar sig det stadiet. Hittills har 48,3 procent av befolkningen testat positivt för viruset.

Dessutom är hela 82 procent av islänningar i åldern fem år och uppåt fullvaccinerade mot coronaviruset. Bland dem som har fyllt 40 år har över 90 procent även fått en påfyllnadsdos.

Samtidigt fortsätter belastningen på sjukvården att vara hög. Nu vårdas totalt 41 coronapatienter på sjukhus - och två av dem ligger på intensivvårdsavdelning.

Sedan pandemins början för drygt två år sedan har nu 101 personer avlidit i sviterna av covid-19. Coronaviruset har dock inte varit den enda dödsorsaken i samtliga fall. Många av dem som avlidit har tillhört riskgrupper och i vissa fall redan haft andra sjukdomar. Där kan coronasmittan ha varit en bidragande men inte nödvändigtvis utlösande faktor.

Kostnaderna för Islands smittskyddsåtgärder börjar nu klarna. Hälsovårdsminister Willum Þór Þórsson besvarade i början av mars en interpellation från Självständighetspartiets Njáll Trausti Friðbertsson om kostnaderna för statliga karantänboenden - hotell som myndigheterna hyrt åt personer i isolering eller karantän.

Då uppgick kostnaderna till drygt 4 miljarder isländska kronor. Nu har dock alla statliga karantänboenden avvecklats.

Njáll Trausti Friðbertsson frågade också Willum Þór Þórsson om kostnaderna för provtagning för coronasmitta. Då - för en knapp månad sedan - låg enligt svaret kostnaderna på drygt 11,4 miljarder isländska kronor. Den notan fortsätter dock att stiga.

En liknande fråga ställdes nyligen av Centerpartiets Bergþór Ólason. Svaret från Willum Þór Þórsson var att kostnaderna fram till årsskiftet var drygt 5,3 miljarder isländska kronor. Skälet till de olika siffrorna är den omfattande provtagningen under 2022 då omikron blivit den dominerande varianten. Staten hade också 2,2 miljarder i intäkter från provtagningen eftersom vissa tester varit avgiftsbelagda.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.