onsdag 25 maj 2022

Centerpartiet sågar valsedel - överklagar valet i Garðabær

Centerpartiet floppade i Garðabær och blev utan mandat i kommunen efter att ha fått bara 3,7 procent av rösterna. Nu överklagar partiet genomförandet av valet den 14 maj - och hävdar att valsedeln var utformad på ett sätt som missgynnade Centerpartiet. Skälet är att partiets kandidater doldes bakom två vikningar av valsedeln.

I kommunalvalet i Garðabær 2018 fick Centerpartiet 6,7 procent av rösterna. Det var 515 kommuninvånare som gav partiet sitt förtroende - men det var inte tillräckligt för att ge partiet något mandat i kommunen. Då var resultatet en viss besvikelse. Även om partiet var nytt fanns förhoppningar om att vinna åtminstone ett mandat.

Inför valet den 14 maj i år var målet också att vinna åtminstone ett mandat åt toppkandidaten Lárus Þór Guðmundsson. Resultatet blev en besvikelse. Centerpartiet fick 314 röster - vilket motsvarade 3,7 procent.

I stället kunde Självständighetspartiet åter säkra egen majoritet i kommunen genom 49,1 procent av rösterna och sju mandat av elva i fullmäktige. Garðabærlistan fick 20,9 procent och två mandat, Renässans 13,3 procent och ett mandat och Framstegspartiet 13,1 procent och ett mandat.

Nu överklagar Centerpartiet valet. Partiet hävdar enligt Kópavogs- og Garðapósturinn att valsedeln har så allvarliga brister att det kan ha påverkat utgången. Centerpartiet anser att formgivningen inte gav de fem partier som ställde upp i valet lika möjligheter.

I kommunalvalet sätter väljaren ett kryss för det parti som hen lägger sin röst på. Den här valsedeln var vikt två gånger och partierna var listade i bokstavsordning - där Centerpartiet som har partibokstaven M kom sist.

Den som öppnade valsedeln såg Framstegspartiets och Renässans kandidater. Den som vek upp den en gång såg även Självständighetspartiets och Garðabærlistans kandidater. Och den som vek upp den ytterligare en gång såg Centerpartiets kandidater på högerfliken.

Centerpartiet hävdar att det fanns väljare som inte vek upp valsedeln flera gånger och därför heller inte hade korrekt information om vilka partier som det gick att rösta på. I praktiken anser därför partiet att valsedeln diskriminerade vissa partier och gynnade andra.

Det har ännu inte kommit något besked från kommunen eller valnämnden om överklagandet.

Det här är inte den första invändningen mot valet i Garðabær. Tre dagar efter valet krävde Garðabærlistan en omräkning av rösterna - och fick gehör. Partiet ansåg inte att rösträkningen i sig kunde ifrågasättas.

Anledningen till att partiet ändå efterlyste en omräkning var att det bara skilde tolv röster till att Garðabærlistan skulle få ett tredje mandat i fullmäktige som skulle gå till Harpa Þorsteinsdóttir. Omräkningen ledde dock inte till några förändringar utan resultatet var korrekt. Självständighetspartiets Guðfinnur Sigurvinsson - som var den som i så fall skulle ha förlorat sin plats i fullmäktige - fick alltså sitta kvar.

Här kan du läsa mer om kommunalvalet i Garðabær.