fredag 20 maj 2022

Framstegspartiet stora vinnaren i isländska kommunerna

Hela 67 mandat gick till Framstegspartiet i lördagens kommunalval. Det gör partiet till den stora vinnaren på kommunnivå - där ökningen var 22 mandat jämfört med valet för fyra år sedan. Men Självständighetspartiet är alltjämt störst på kommunnivå. Självständighetspartiet var dock den största förloraren i valet.

I kommunalvalet i Reykjavík gick Framstegspartiet från noll till fyra mandat - och från uträknade till en maktfaktor i den isländska huvudstaden. Men det var inte bara i Reykjavík som partiet hade medvind. I en lång rad kommuner kunde Framstegspartiet räkna hem nya mandat.

Totalt fick Framstegspartiet 67 mandat - vilket kan jämföras med 45 mandat i valet 2018. Det gör partiet till lördagens stora segrare.

Framgångarna var störst i huvudstadsregionen. I Mosfellsbær gick partiet på samma sätt som i Reykjavík från noll mandat till fyra. I Garðabær - där partiet inte hade någon representant tidigare - får partiet nu ett mandat. I både Hafnarfjörður och Kópavogur går partiet från ett mandat till två. I bägge kommunerna har Framstegspartiet regerat ihop med Självständighetspartiet - majoriteter som nu håller.

Självständighetspartiet fortsätter dock att dominera den isländska kommunpolitiken. Partiet får totalt 110 mandat. Det är dock en minskning med sex mandat jämfört med valet för fyra år sedan.

Tredje störst på kommunnivå är Socialdemokraterna med 26 mandat. Partiet förlorar sammanlagt tre mandat.

Gröna vänstern vinner totalt ett mandat och har nu nio i hela landet. Centerpartiet förlorar fyra mandat och har nu fem i de isländska kommunerna. Lika många mandat i fullmäktige har Renässans som tappar ett mandat. Piratpartiet vinner ett mandat och har nu fyra.

Folkets parti försvarade sitt mandat i Reykjavík och vann dessutom ett mandat i Akureyri. Partiet har alltså två platser i fullmäktige. Lika många har Islands socialistparti i Reykjavík där antalet dubblerades jämfört med 2018.

Totalt går 230 av landets 470 platser i 64 kommunfullmäktigen till rikstäckande partier. Resterande 240 mandat går till lokalpartier och privatpersoner i de kommuner där inga partier ställde upp.

Här kan du läsa mer om kommunalvalet i Reykjavík.