Inför lördagens kommunalval i Reykjavík såg Självständighetspartiet ut att gå mot ett katastrofval. I en mätning i Fréttablaðið dagarna före valet fick partiet bara 16,2 procent - vilket nästan var en halvering jämfört med valet 2018. Samtidigt fick Socialdemokraterna 26,7 procent, Piratpartiet 17,9 procent, Renässans 7 procent och Gröna vänstern 5,4 procent - en stabil majoritet för den sittande koalitionen.
En undersökning utförd av Maskína visade att 28,1 procent ville att Socialdemokraternas Dagur B. Eggertsson skulle fortsätta som borgmästare i Reykjavík. Hildur Björnsdóttir - Självständighetspartiets toppkandidat - var favorit hos 19,8 procent av väljarna.
Men det har tidigare visat sig att Piratpartiets sympatisörer i lägre utsträckning faktiskt går och röstar. Samtidigt brukar Självständighetspartiets väljare i större omfattning dyka upp i vallokalen. Så blev det också i lördags.
Självständighetspartiet får 24,5 procent av rösterna och blir därmed största parti i fullmäktige. Det är dock partiets sämsta resultat i Reykjavík genom tiderna - och en nedgång med 6,3 procentenheter jämfört med valet 2018.
Även Socialdemokraterna backar rejält. Partiet får 20,3 procent - en tillbakagång med 5,6 procentenheter. Resultatet är det näst sämsta någonsin i kommunalvalet i Reykjavík.
Piratpartiet är det enda partiet i den styrande koalitionen som går framåt. Partiet får 11,6 procent - en ökning med 3,9 procentenheter. Resultatet är Piratpartiets hittills bästa i Reykjavík. Dessutom har partiet växt i varje kommunalval sedan debuten 2014.
Men både Renässans och Gröna vänstern förlorar stöd. Renässans får 5,2 procent - en minskning med 3 procentenheter - och Gröna vänstern får 4 procent - en nedgång med 0,6 procentenheter. För Gröna vänstern är detta det sämsta resultatet i kommunen någonsin.
Framstegspartiet är valets stora vinnare. Partiet får hela 18,7 procent - en uppgång med hela 15,5 procentenheter. Det är också partiets bästa val genom tiderna i Reykjavík.
Islands socialistparti går också framåt och får 7,7 procent - en ökning med 1,3 procentenheter. Folkets parti ökar med 0,2 procentenheter till 4,5 procent.
En annan stor förlorare är Centerpartiet som bara får 2,4 procent av rösterna. I förra valet fick partiet 6,1 procent. Raset innebär att partiet blir utan mandat i fullmäktige.
Utan mandat blir också Ansvarsfull framtid som får 0,8 procent och Reykjavík - bästa staden som får 0,2 procent. Inget av dessa två partier ställde upp i valet 2018.
Det här betyder att Självständighetspartiet får sex mandat (-2), Socialdemokraterna fem (-2), Framstegspartiet fyra (+4), Piratpartiet tre (+1), Islands socialistparti två (+1) samt Renässans (-1), Folkets parti (oförändrat) och Gröna vänstern (oförändrat) ett mandat var.
Tillsammans har Socialdemokraterna, Piratpartiet, Renässans och Gröna vänstern bara tio mandat. Koalitionen som helhet förlorar två mandat jämfört med valet för fyra år sedan. För att bilda majoritet krävs just tolv mandat.
Det kommer sannolikt inte bli lätt att bilda majoritet. Både Självständighetspartiet och Socialdemokraterna vill styra kommunen. Samtidigt har de länge varit huvudmotståndare i Reykjavík - och Dagur B. Eggertsson har nämnt att just Självständighetspartiet tillsammans med Centerpartiet är de partier som har lägst prioritet för en koalition.
Att de två partierna ska gå ihop och regera förefaller osannolikt - även om Hildur Björnsdóttir står för en politik som inte är lika konservativ och ligger närmare Socialdemokraterna än föregångaren Eyþór Arnalds. Därför har Framstegspartiet en nyckelroll. Historiskt har partiet ingått koalitioner både till höger och vänster.
Framstegspartiets toppkandidat Einar Þorsteinsson är ett helt oprövat kort inom kommunpolitiken. I sin ungdom var han ledare för Självständighetspartiets ungdomsförbund i Kópavogur. Han har också tidigare ryktats vara på väg in i kommunpolitiken just för Självständighetspartiet.
Inför kommunalvalet lämnade han arbetet som programledare i RÚV utan att säga något om sitt nya jobb. Då hade det börjat cirkulera rykten om en kandidatur för Framstegspartiet i Reykjavík. Hans fru, Milla Ósk Magnúsdóttir, är sekreterare åt hälso- och sjukvårdsminister Willum Þór Þórsson, som också är alltingsledamot för Framstegspartiet.
Framstegspartiet har i valrörelsen inte haft några tydliga politiska linjer. Partiet har i Reykjavík utlovat 3 000 nya bostäder - men har samtidigt på riksnivå motsatt sig nybyggen nära flygplatsen på Vatnsmýri trots tidigare avtal mellan regeringen och kommunen.
Ändå kan det ligga närmare tillhands för Framstegspartiet att regera åt höger med Självständighetspartiet än till vänster med Socialdemokraterna. I valrörelsen har Framstegspartiet också talat om behovet av förändringar - och en koalition med Socialdemokraterna som ingått i majoriteter sedan 2010 uppfattas kanske inte som sådana.
Samtidigt har Framstegspartiet en stark förhandlingsposition. Såväl Socialdemokraterna som Självständighetspartiet är troligen beredda att gå partiet till mötes på en rad punkter - även om också detta troligen blir svårare för Socialdemokraterna. Samtidigt kan Framstegspartiet möjligen pressa Självständighetspartiet ännu mer eftersom partiet har färre alternativ.
Däremot lär det inte vara aktuellt att utöka den befintliga koalitionen med ett femte parti. Islands socialistparti har uteslutit allt samarbete med Renässans - och Piratpartiet har uteslutit Självständighetspartiet.
Framstegspartiet blev historiskt på ytterligare ett sätt i lördagens val. Nummer tre på partiets lista i Reykjavík var Magnea Gná Jóhannsdóttir - som blir den yngsta ledamoten i fullmäktige i kommunens historia. Hon fyllde 25 år i april.
Uppdatering: Líf Magneudóttir - Gröna vänsterns ledamot i fullmäktige - meddelade sent på söndagen att partiet kommer att gå i opposition och inte ingå i någon koalition. Skälet är att partiet behöver större svängrum för att kunna presentera sin politik. Hon beskriver valresultatet som en stor besvikelse.
Här kan du läsa mer om kommunalvalet i Reykjavík.