tisdag 17 maj 2022

Så gick valet i de isländska storkommunerna

Självständighetspartiet fortsätter att dominera i kommunerna i huvudstadsregionen. I både Kópavogur och Hafnarfjörður kan partiet regera vidare ihop med Framstegspartiet. I Garða­bær får Självständighetspartiet rekordlåga 49,1 procent av rösterna - men behåller ändå egen majoritet. Kattkandidaturen blev utan mandat i Akureyri.

Inte sedan Hanna Birna Kristjánsdóttir 2010 röstades bort från posten som borgmästare i Reykjavík har Självständighetspartiet lyckats återta makten i Islands största kommun. Men i kranskommunerna har partiet alltjämt en stark ställning. Visserligen backade partiet på många håll i lördagens val - men behåller ändå makten i en rad storkommuner.

I Kópavogur - som är Islands näst största kommun - gjorde nybildade lokalpartiet Kópavogurs vänner ett starkt val med 15,3 procent av rösterna. Det ger partiet två mandat av elva i fullmäktige. Men Självständighetspartiet och Framstegspartiet fick förnyat förtroende av väljarna.

Självständighetspartiet fick 33,3 procent och fyra mandat medan Framstegspartiet fick 15,2 procent och två mandat. Självständighetspartiet förlorade 2,8 procentenheter och ett mandat. Framstegspartiet ökade däremot med 7 procentenheter och ett mandat. Därmed kan alltså koalitionen regera vidare.

Guðmunudur Árni Stefánsson lämnade kommunpolitiken i Hafnarfjörður 1993 när han tog plats i alltinget. Efter 29 år återvände han och toppade Socialdemokraternas lista i lördagens val. Och det blev succé. Väljarstödet ökade med 8,9 procentenheter till 29 procent - men det var ändå inte tillräckligt för att ta makten i kommunen.

Självständighetspartiet blev störst med 30,7 procent, en nedgång med tre procentenheter. Både Självständighetspartiet och Socialdemokraterna får fyra mandat - vilket innebär en fördubbling för Socialdemokraterna men en minskning med ett för Självständighetspartiet.

Även här är det Framstegspartiets uppgång som räddar majoriteten. Partiet får 13,7 procent - en ökning med 5,7 procentenheter - och går från ett mandat till två.

Renässans fick 9,1 procent och Piratpartiet 6,1 procent. Det räckte till ett mandat var i Hafnarfjörður.

I Garða­bær gick alla partier utom Framstegspartiet ihop i Garða­bærlistan i förra valet för att utmana Självständighetspartiet. Försöket misslyckades när Självständighetspartiet fick 62 procent och åtta av elva platser i fullmäktige.

I det här valet bröt sig Renässans ut ur alliansen. Partiet fick i lördagens val 13,3 procent och ett mandat - vilket är Renässans högsta siffra någonsin i ett isländskt val. Garða­bærlistan slutade på 20,9 procent och två mandat medan Framstegspartiet fick 13,1 procent och ett mandat.

Självständighetspartiet sjönk till 49,1 procent. Det är första gången som partiet får färre än hälften av rösterna i Garða­bær. Ändå får partiet sju av elva mandat i fullmäktige och kan alltså regera vidare i egen majoritet.

Även i Seltjarnarnes får Självständighetspartiet egen majoritet. Stödet ökar med 3,8 procentenheter till 50,1 procent - något som ger fyra mandat. Socialdemokraterna får 40,8 procent - en uppgång med 12,9 procentenheter - och tre mandat. Lokalpartiet Framtidens 9,1 procent räcker inte till något mandat.

I Mos­fellsbær blir det däremot maktskifte. Framstegspartiet har varit utan mandat i kommunen sedan 2010. I förra valet fick partiet bara 2,9 procent av rösterna. Nu blir partiet störst i Mos­fellsbær med 32,1 procent och fyra mandat.

Självständighetspartiets koalition med Gröna vänstern är historia i kommunen. Självständighetspartiet förlorar 11,9 procentenheter och är nu näst största parti med 27,3 procent av rösterna. Men partiet behåller ändå fyra mandat i fullmäktige. Gröna vänstern backar med 3,9 procentenheter och får 5,7 procent - och mister därmed sin enda plats i kommunen.

Mos­fellsbærs vänner får 13 procent och ett mandat. Socialdemokraternas 9 procent och Renässans 7,9 procent räcker till ett mandat var.

Mest anmärkningsvärt i Reykjanesbær var kanske det rekordlåga valdeltagandet: 47,4 procent. Här kunde Socialdemokraterna, Framstegspartiet och Raka vägen försvara sin majoritet. Tillsammans fick de sju av elva platser i fullmäktige.

Störst blev Självständighetspartiet med 28,1 procent och tre mandat följt av Framstegspartiet med 22,6 procent och tre mandat, Socialdemokraterna med 22,1 procent och tre mandat, Raka vägen med 12,8 procent och ett mandat samt Reform med 8,4 procent och ett mandat.

I Akureyri ser det ut att bli svårt att bilda majoritet. Efter förra valet formade Kommunlistan, Framstegspartiet och Socialdemokraterna en koalition. När coronakrisen drabbade Island valde samtliga partier i fullmäktige att gå ihop för att styra kommunen. Men lördagens val hade ingen tydlig vinnare.

Kommunlistan får 18,7 procent och tre mandat, Självständighetspartiet 18 procent och tre mandat, Framstegspartiet 17 procent och två mandat, Folkets parti 12,2 procent och ett mandat, Centerpartiet 7,9 procent och ett mandat samt Gröna vänstern 7,2 procent och ett mandat.

I opinionsmätningar inför valet såg det ut som att nybildade Kattkandidaturen skulle kunna ta plats i fullmäktige. Partiet bildades sedan en majoritet i fullmäktige beslutit att förbjuda lösgående katter utomhus. Strax före valet drogs förbudet tillbaka och i stället infördes något mildare regler. Kanske var det detta steg som fällde Kattkandidaturen.

I lördagens val fick Kattkandidaturen 4,1 procent och Piratpartiet 3,1 procent. Bägge blev alltså utan mandat i fullmäktige.

När resultatet stod klart inledde Självständighetspartiet, Framstegspartiet och Kommunlistan samtal om att bilda koalition. Om de tre partierna kommer överens har de tillsammans sju av elva mandat i fullmäktige.

En av Självständighetspartiets största framgångar kom i Árborg där partiet fick 46,4 procent och sex mandat. Det ger partiet egen majoritet eftersom fullmäktige har elva platser. Den tidigare koalitionen mellan Framstegspartiet, Socialdemokraterna, Centerpartiet och Framåt Árborg miste sin majoritet.

Framstegspartiet fick i Árborg 19,3 procent och två mandat, Socialdemokraterna 15,4 procent och två mandat samt Framåt Árborg 7,9 procent och ett mandat. Gröna vänsterns 6 procent av rösterna och Centerpartiets 5 procent gav inga mandat.

På Västmannaöarna har utbrytarpartiet För Hemön varit på kollisionskurs med Självständighetspartiet hela mandatperioden. Tonläget mellan de två rivaliserande partierna har dessutom blivit allt hätskare inför valdagen. Självständighetspartiet blev åter störst i kommunen - men ser ändå ut att tvingas till opposition.

Självständighetspartiet får 44,1 procent och fyra mandat medan För Hemön får 35,7 procent och tre mandat. För Hemöns koalitionspartner Ölistan får 20,2 procent och två mandat. Därmed kan de alltså behålla majoriteten i fullmäktige. Redan på söndagen började de samtala om ett nytt samarbete under de kommande fyra åren.

I Ísafjarðarbær kunde lokalpartiet Í-listan säkra egen majoritet för första gången med 46,3 procent av rösterna och fem mandat. Här blir Arna Lára Jónsdóttir - som var nummer fem på partiets lista - nu kommunchef. Det är första gången som en kvinna innehar ämbetet i Ísafjarðarbær.

Den gamla koalitionen mellan Självständighetspartiet och Framstegspartiet förlorade sin majoritet i fullmäktige - trots att de två partierna tillsammans fick fler röster än Í-listan. Självständighetspartiet fick 24,7 procent och två mandat och Framstegspartiet 24,4 procent och två mandat.

Även i Rangárþing ytra på södra Island blir det maktskifte. Här röstades för första gången Självständighetspartiet bort från makten. Utmanarpartiet Intresserade av kommunpolitik fick 50,6 procent av rösterna och fyra mandat medan Självständighetspartiet fick 49,4 procent och tre mandat.

Segermarginalen var bara elva röster. Det var så jämnt att valnämnden räknade rösterna sex gånger för att försäkra sig om att resultatet var riktigt.

En annan kommun där Självständighetspartiet förlorade makten var Hveragerði. Partiet har haft egen majoritet sedan 2006 och Aldís Hafsteinsdóttir - som valdes in i alltinget i höstas - har varit kommunchef i tolv år. Men i lördags fick partiet bara 32,8 procent - en minskning med 19,6 procentenheter - och två mandat.

Störst blev Vårt Hveragerði med 39,6 procent och tre mandat. Lokalpartiet vill nu bilda majoritet ihop med Framstegspartiet som fick 27,5 procent och två mandat.

I Flóahreppur på södra Island hände något historiskt. Enligt Sunnlenska var det första gången som en kandidat i ett kommunalval ströks så många gånger att den miste sin plats i fullmäktige.

Valets vinnare blev Framtidslistan med 66,4 procent och tre mandat. Det andra partiet - T-listan - fick 33,6 procent och två mandat. Tvåa på T-listans valsedel var Elín Höskuldsdóttir. Av de 129 rösterna på T-listan var det 38 som strök över hennes namn - och det räckte för att nummer tre på listan, Harpa Magnúsdóttir, skulle få partiets andra plats i fullmäktige.

En annan typ av historia skrevs i Hornafjörður på södra Island. Här fick Självständighetspartiet 38,3 procent och tre mandat, Framstegspartiet 31,7 procent och två mandat och Kexkandidaturen 30 procent och två mandat.

Kexkandidaturen bildades tidigare i år med målet att driva miljöfrågor och en politik som tog hänsyn till yngre invånares intressen. Det är sannolikt första gången som ett parti uppkallat efter ett livsmedel tar plats i ett isländskt kommunfullmäktige.

I Árneshreppur - Islands minsta kommun - var det 41 personer som hade rösträtt. Här var valdeltagandet 82,9 procent - bland det högsta i hela landet. Här kandiderade inga partier. I stället hölls personval där Bjarnheiður Júlía Fossdal fick 24 röster, Arinbjörn Bernharðsson 21 röster, Delphine Briois 20 röster, Eva Sigurbjörnsdóttir 17 röster och Úlfar Eyjólfsson 9 röster. Två av ledamöterna - Delphine Briois och Úlfar Eyjólfsson - är nya i fullmäktige.

Här kan du läsa mer om lördagens kommunalval.