onsdag 4 maj 2022

Socialdemokraterna är åter största parti i Reykjavík

Socialdemokraterna återtar positionen som största parti i Reykjavík med 23,3 procent av väljarstödet. Samtidigt sjunker stödet för Självständighetspartiet till endast 19,4 procent. Med knappt två veckor kvar till kommunalvalet ser den sittande koalitionen ut att kunna behålla makten i Islands största kommun. Det visar en undersökning utförd av Prósent på uppdrag av Fréttablaðið.

Den 14 maj väljer invånarna i Reykjavík de 23 ledamöter som ska styra Islands största kommun de närmaste fyra åren. Efter valet 2018 bildade Socialdemokraterna koalition med Piratpartiet, Renässans och Gröna vänstern. Och det ser ut som att de fyra partierna kan behålla majoriteten i fullmäktige.

Självständighetspartiet har fortsatt svårt att locka väljare trots bytet av toppkandidat till Hildur Björnsdóttir. Stödet är nu låga 19,4 procent - vilket kan jämföras med valresultatet från 2018 på 30,8 procent.

I stället återtar Socialdemokraterna positionen som största parti i kommunen. Stödet är nu 23,3 procent - vilket kan jämföras med 25,9 procent i valet för fyra år sedan.

Koalitionspartnern Piratpartiet är en av mätningens vinnare. Stödet ökar nu till 15,9 procent jämfört med 7,7 procent i förra valet.

Sämre går det för Renässans som nu får 6,7 procent - vilket motsvarar en nedgång på 1,5 procentenheter. Jämfört med valet 2018 ökar Gröna vänstern med 1,7 procentenheter till 6,3 procent.

Men den största vinnaren är Framstegspartiet. Stödet är nu 12,4 procent - vilket är avsevärt högre än 3,2 procent i senaste valet.

Islands socialistparti ökar med 0,8 procentenheter till 7,2 procent. Och Folkets parti vinner 2,3 procentenheter och får nu 6,6 procent. Däremot backar Centerpartiet med 4 procentenheter till 2,1 procent.

Om det här hade varit ett valresultat hade Socialdemokraterna fått sex mandat (-1), Självständighetspartiet fem mandat (-3), Piratpartiet fyra mandat (+2), Framstegspartiet tre mandat (+3), Islands socialistparti två mandat (+1), Renässans ett mandat (-1), Folkets parti ett mandat (oförändrat) och Gröna vänstern ett mandat (oförändrat).

Den sittande koalitionen får 12 av 23 platser i fullmäktige. De fyra partierna skulle alltså kunna fortsätta regera ihop i majoritet.

Dagur B. Eggertsson - Socialdemokraternas toppkandidat som har varit borgmästare i Reykjavík sedan 2014 - är den som flest vill se som kommunens högsta chef. Hela 30 procent vill att han ska vara borgmästare i fyra år till.

Det är 19 procent som föredrar Självständighetspartiets Hildur Björns­dóttir, 13 procent som förespråkar Framstegspartiets Einar Þor­steins­son, 9 procent som väljer Piratpartiets Dóra Björt Guð­jóns­dóttir, 7 procent som framhåller Islands socialistpartis Sanna Magda­lena Mörtu­dóttir och 5 procent som tycker att Folkets partis Kol­brún Baldurs­dóttir är bästa borgmästarkandidaten.

Här kan du läsa mer om opinionsläget i Reykjavík.