torsdag 2 juni 2022

Fjaðrárgljúfur får ny ägare - kan ta betalt av besökare

Kanjonen Fjaðrárgljúfur har fått en ny ägare. Köparen har enligt Fréttablaðið betalat mellan 300 och 350 miljoner isländska kronor för marken. Det är dock inte säkert att affären blir verklighet eftersom staten har förköpsrätt. Bland lokalbefolkningen är det många som tror att motivet bakom köpet är att kunna ta betalt av besökare till den populära turistattraktionen.

Länge var Fjaðrárgljúfur nära Kirkjubæjarklaustur på södra Island inte någon plats som lockade några större mängder av turister. Den började dra till sig besökare i takt med att turismen växte efter finanskraschen 2008. Och intresset exploderade efter att Justin Bieber besökt kanjonen.

Fjaðrárgljúfur tros ha bildats för omkring 9 000 år sedan vid den senaste istidens slut. Kanjonen är omkring två kilometer lång.

I september 2015 spelade Justin Bieber in en video till "I'll Show You" på Island. Han balanserade bland annat på de 100 meter höga klipporna vid Fjaðrárgljúfur. Låtens popularitet ledde också till att platsen blev populär. Under de mest hektiska sommardagarna kunde flera tusen turister söka sig till kanjonen.

Populariteten blev också ett bekymmer. Marken i området är mycket känslig. Under våren - när det ofta är blött i området - klarar den inte stora volymer besökare. I synnerhet inte eftersom många inte använder de befintliga stigarna utan i stället skadar naturen genom att trampa upp nya stigar.

Både under 2018 och 2019 stängde Umhverfisstofnun området flera månader i sträck för att skydda marken. Trots avspärrningar med rep, kättingar och skyltar var det ändå många turister som trotsade förbudet att besöka platsen.

Stora delar av Fjaðrárgljúfur tillhör fastigheten Heiði. När ägarna 2017 lade ut marken till försäljning använde mäklaren bilder från Justin Biebers video i annonsen.

Nu ska fastigheten få en ny ägare. Fastighetsmäklaren Magnús Leópoldsson bekräftar för Fréttablaðið att de nuvarande ägarna har accepterat ett bud från en köpare. Han vill inte uppge priset men det talas om en prislapp på 300 till 350 miljoner isländska kronor.

Den nya ägaren ska enligt Fréttablaðið vara verksam inom turistnäringen. Bland lokalbefolkningen är det många som tror eller har hört att planerna är att börja ta betalt av besökare. I dag finns inga inträdesavgifter och det är också gratis att parkera vid Fjaðrárgljúfur.

Det är dock inte säkert att affären går igenom. Eftersom Fjaðrárgljúfur är ett naturskyddsområde har staten förköpsrätt. Regeringen kan alltså gå in och köpa marken till samma pris som den blivande ägaren accepterat.

Här kan du läsa mer om Fjaðrárgljúfur.