I fredags dog en kanadensisk man i 70-årsåldern på Reynisfjara utanför Vík í Mýrdal. Han blev det femte dödsoffret på sju år på den förrädiska stranden. Han överraskades av vågorna och drogs med ut till havs och drunknade. Hans fru sköljdes också omkull av vågorna men kunde räddas.
Dödsfallet gav nytt liv åt debatten om farorna med Reynisfjara. Det kan vara upp till 3 000 turister om dagen som besöker stranden. Många av dem ignorerar de varningsskyltar som finns och ger sig ändå ut i vattnet eller går nära vågorna. Olyckstillbuden är många och hittills har problemet inte fått någon lösning.
Turismminister Lilja Alfreðsdóttir säger nu till RÚV att hon överväger att tillfälligt stänga stranden för besökare när vågorna och väderleken gör den farlig. Hon anser att hon har de befogenheter som krävs för att inte turister ska utsätta sig för livsfara:
"Det skulle inte bli en väldigt omfattande stängning men vi har den möjligheten. ... Det som jag helst vill göra är att arbeta ihop med människor i trakten för att hitta vägar för att minimera de risker som finns."
I Morgunblaðið säger hon att en annan risk är Islands rykte som resmål. Olyckor på Reynisfjara skulle kunna bidra till att färre vill besöka Island.
Bjarnheiður Hallsdóttir, ordförande för branschorganisationen Samtök ferðaþjónustunnar, har en annan lösning. Hon skriver på Facebook att hon vill resa kors på stranden för att hedra dödsoffren. Korsen ska samtidigt avskräcka andra turister från att gå för nära vattnet:
"Jag har länge argumenterat för att vidta åtgärder som talar till människors känslor genom att sätta upp kors på stranden med årtal för varje offer som har mist livet på stranden. Enkelt och effektfullt - och möjligt att göra direkt om viljan finns."
En arbetsgrupp har på regeringens uppdrag undersökt tänkbara åtgärder på Reynisfjara. Ett förslag var att stänga området för besökare när vågorna utgjorde en avsevärd risk och att samtidigt sätta upp ett varningssystem med färgkoder för olika risknivåer.
Skarphéðinn Berg Steinarsson, chef för Ferðamálastofa, säger i Morgunblaðið att de planerna inte kunde genomföras eftersom markägarna inte var överens. Myndigheten bjuder nu in markägarna till ett samråd i Vík í Mýrdal på tisdag i nästa vecka.
Men flera markägare reagerar starkt på att han lägger ansvaret på dem. En av dem, Ólafur Steinar Björnsson, säger i Morgunblaðið att planerna inte förverkligades eftersom myndigheterna och regeringen ville lägga över delar av arbetet på markägarna. Dessutom anser han att det inte går att minimera riskerna och att ett varningssystem hade skapat falsk säkerhet.
Þorbjörg Gísladóttir, kommunchef i Mýrdalshreppur, säger i Morgunblaðið att det är alldeles för drastiskt att stänga Reynisfjara. Friðrik Rafnsson, ordförande för Leiðsögn - ett förbund för guider, efterlyser i Morgunblaðið vakter på plats under högsäsongen för att se till så att turister inte tar onödiga risker. Sveinn Snorri Sighvatsson - en annan guide - säger i Morgunblaðið att en utsiktsplattform som skulle styra besökarnas rörelser vore den bästa lösningen.
Här kan du läsa mer om den senaste dödsolyckan på Reynisfjara.