I april 2021 tvingades Þorgeir Pálsson bort från uppdraget som kommunchef i Strandabyggð i Västfjordarna. Skälet var att arbetsklimatet mellan honom och de fem ledamöterna i kommunfullmäktige blivit allt sämre. Han sades upp i förtid med hänvisning till samarbetssvårigheter.
Men Þorgeir Pálsson ville inte ta på sig ansvaret för att samarbetet havererat. Han ansåg också att det fanns formella brister i turerna kring uppsägningen. Han stämde kommunen och Héraðsdómur Vestfjarða gav honom delvis rätt. Han skulle inte ha något avgångsvederlag men däremot skulle han få 500 000 isländska kronor eftersom uppsägningen gjordes på ett sätt som skadade hans anseende.
Efter uppsägningen började han snart rikta olika anklagelser mot fullmäktiges ledamöter. Þorgeir Pálsson hävdade att de styrdes av mäktiga krafter i kommunen och att de inte agerade i medborgarnas intresse. Dessutom anklagade han dem för att ha brutit mot olika lagar, etiska riktlinjer och lokala förordningar i samband med vissa kommunala beslut.
Den senaste mandatperioden i Strandabyggð var turbulent på andra sätt. I valet 2018 var det inga partier som kandiderade till fullmäktige. I stället genomfördes personval - men där en rad avhopp och flyttar från kommunen gjorde att bara fem personer fanns tillgängliga ett år efter valet. I Strandabyggð väljs totalt tio personer - fem ordinarie och fem ersättare.
Inför årets kommunalval i maj bildade Þorgeir Pálsson nya partiet Strandiralliansen. I valet ställdes hans parti mot Vanliga medborgare. Þorgeir Pálssons parti segrade med 60,8 procent av rösterna och tre mandat. Vanliga medborgare fick 39,2 procent och två mandat.
Konflikten präglade valrörelsen. Bara dagar före valet meddelade de avgående ledamöterna i fullmäktige att de överklagat domen gällande uppsägningen av Þorgeir Pálsson till Landsréttur.
När fullmäktige samlades för första gången den 31 maj hade Strandiralliansen egen majoritet. Med tre röster mot två valdes Þorgeir Pálsson till kommunalråd på sammanträdet. Partiet vill dessutom att han ska få uppdraget som kommunchef.
Men det satte inte punkt för konflikterna. Direkt efter första mötet i fullmäktige vände sig flera tidigare ledamöter både till Þorgeir Pálsson och till kommuninvånarna.
De fem tidigare ledamöterna skrev samtliga i ett öppet brev att de krävde besked från Þorgeir Pálsson om hur och när de brutit mot lagar och andra regelverk. De efterlyste också information om hur de främjat egna intressen i stället för invånarnas bästa. De ansåg att hans anklagelser var så allvarliga att de var tvungna att agera.
Skälet att de nu kräver honom på svar är att de vill kunna rentvå sig från anklagelserna. De anser att det är oacceptabelt att de på oklara grunder ska kunna misstänkas för att ha tjänat ekonomiskt på sina år i fullmäktige. Vidare är det särskilt viktigt nu eftersom de inte längre sitter i fullmäktige och därför inte heller kan försvara sig mot anklagelserna.
Jón Jónsson, en av de fem tidigare ledamöterna, skrev i Strandir att turerna i kommunen blivit kända över hela Island. Själv hade han på annan ort fått frågan om han var en av de negativa krafterna som skulle bort ur fullmäktige. I en annan text i Strandir undrade Jón Jónsson varför Þorgeir Pálsson inte vände sig till polisen när han ansåg sig ha upptäckt lagbrott.
Andrea K. Jónsdóttir, tidigare kommunchef i Strandabyggð, skrev i Strandir att det verkade som att Þorgeir Pálsson hade lyckats vinna valet med hjälp av fejkade nyheter. Hon undrade dessutom om hans partikamrater också ställde sig bakom hans påståenden om olika lag- och regelbrott. Och om de inte gjorde det ville hon veta hur de ändå kunde samarbeta med någon som använde sådana anklagelser som vapen för att ta makten i kommunen.
Här kan du läsa mer om kommunalvalet i Strandabyggð.
Här kan du läsa mer om kommunalvalet i Strandabyggð.