måndag 20 juni 2022

Logi Már Einarsson avgår som partiledare i höst

Logi Már Einarsson avgår som ordförande för Socialdemokraterna. Det meddelar han i en intervju i Fréttablaðið. Beslutet kommer efter rykten om att Kristrún Frostadóttir skulle vilja ta över ledarskapet - och efter att tidigare ordföranden Össur Skarphéðinsson uppmanat honom att avgå. På landsmötet i oktober kommer partiet att välja en ny ledare.

När Logi Már Einarsson 2016 valdes till vice ordförande för Socialdemokraterna hade han suttit i kommunfullmäktige i Akureyri i fyra år. På riksplanet var han så gott som okänd. Men efter ett katastrofval där Socialdemokraterna bara fick 5,5 procent valde ordföranden Oddný G. Harðardóttir att avgå. Efterträdare blev Logi Már Einarsson.

Han tog över som ordförande för ett parti i kris. Socialdemokraterna var så splittrade och desillusionerade att flera ledande partiföreträdare talade om att lägga ned partiet. Och det ursprungliga målet om att utmana Självständighetspartiet om positionen som statsbärande var långt borta.

Logi Már Einarsson drog upp partiet ur krisen och stabiliserade stödet. I valet 2017 fick Socialdemokraterna 12,1 procent av rösterna - vilket då närmast sågs som en succé. I höstas sjönk partiet till 9,9 procent.

Under partistyrelsemötet i mars i år beskrev Logi Már Einarsson resultatet som en besvikelse. Både han själv och många andra hade hoppats på ett betydligt starkare stöd. Inför landsmötet i oktober i år väntade han sig beslut som skulle ha stor inverkan på partiets framtid.

En av partiets nyvalda ledamöter 2021 var Kristrún Frostadóttir, tidigare chefsekonom på investeringsbanken Kvika. I alltingsvalet toppade hon Socialdemokraternas lista i södra Reykjavík. Sedan dess har hon etablerat sig som partiets mest framträdande företrädare i alltinget.

De senaste veckorna har ryktena om att hon skulle vilja ta över efter Logi Már Einarsson blivit allt mer intensiva. Men det kanske hårdaste utspelet kom i onsdags från Össur Skarphéðinsson, tidigare minister och ledare för Socialdemokraterna mellan 2000 och 2005. På Facebook uppmanade han honom att avgå och lämna över till Kristrún Frostadóttir - en arvtagare som motståndarna fruktade:
"När tänker Socialdemokraterna ta isländsk politiks mest begåvade kvinna till ledare? En knivskarp analytiker med en politisk framtidsvision som så djupt har saknats de senaste åren när partiet har drivit som en kvist utan synligt sjökort och skördat stöd i enlighet med det. Till skillnad från de senaste ledarna så har hon en agenda som går gensvar."
Svaret kom i Fréttablaðið i lördags. Logi Már Einarsson meddelade då att han inte skulle ställa upp för omval på landsmötet i oktober. Han kommer då att ha varit partiledare i sex år - vilket gör honom till den mest långvariga sedan Socialdemokraterna bildades inför valet 2000:
"Det var uppenbart efter alltingsvalet förra hösten att partiet inte skördade som lagmedlemmarna hoppades och jag tyckte att det var givet att jag skulle ta mitt ansvar. ... Jag tänkte sluta direkt men uppmanades att vänta med det beslutet åtminstone för ett tag. ... Jag väntade efter en passande möjlighet att berätta om mitt beslut och nu är det dags med god framförhållning inför landsmötet i höst."
Kristrún Frostadóttir tackade honom på Facebook för åren som ordförande och för mottagandet som hon fick när hon blev aktiv i Socialdemokraterna i december 2020. Hon var också glad för att han skulle fortsätta i politiken.

Det finns egentligen bara två tänkbara namn som efterträdare till Logi Már Einarsson. Kristrún Frostadóttir är en stark kandidat. Den andra är Dagur B. Eggertsson, borgmästare i Reykjavík som lämnar posten vid 2023 års utgång. Han har varit kommunpolitiker i tjugo år och även vice ordförande i partiet.

Internt är det många socialdemokrater som drömmer om Kristrún Frostadóttir och Dagur B. Eggertsson som en framtida ledarduo. Än så länge har dock ingen av dem sagt sig vara intresserade av uppdraget.

Här kan du läsa mer om ledarfrågan inom Socialdemokraterna.