fredag 10 juni 2022

Minst hopp om isländska sommarvädret i Reykjavík

På östra Island räknar nästan alla invånare med bra sommarväder i år. Men i Reykjavík med omnejd är det betydligt färre som har några förhoppningar om att vädret i sommar ska bli bra. Mest väderpessimistiska är personer bosatta på västra Island och i Västfjordarna. Det visar en undersökning utförd av Maskína.

Sommaren 2021 var den varmaste i Islands historia. På flera orter på norra Island var medeltemperaturen under någon av sommarmånaderna - dit Veðurstofa Íslands räknar perioden juni till september - över 14 grader. Det har aldrig hänt tidigare.

I juli var det i snitt 14,3 grader i Akureyri och Torfar, 14,2 grader i Grímsstaðir á Fjöllum och 14,1 grader i Hallormsstaður. Och i augusti var det i snitt 14,2 grader i Akureyri och Bíldudalur.

Värmen var mest påtaglig på norra och östra Island. I Reykjavík var det inte alls lika varmt. I synnerhet juni var ovanligt kylig medan augusti var mildare än normalt. Både juli och september var normala.

I Akureyri var sommaren dessutom ovanligt solrik - och juli var den soligaste månaden någonsin i staden. I Reykjavík var sommaren däremot solfattig. I bägge städerna var juni, juli och augusti förhållandevis torra medan det regnade mer än normalt i september.

Årets högsta temperatur uppmättes den 24 augusti i Hallormsstaður på östra Island. Då var det 29,4 grader - och det var också nytt rekord för hela landet i augusti. Den varmaste dagen i Akureyri var den 20 juli då temperaturen var 27,5 grader. Samma dag var det också varmast i Reykjavík. I den isländska huvudstaden stannade termometern på 20,9 grader.

Kanske är det förra årets varma sommar som befolkningen på norra och östra Island kommer ihåg. Där är det många som har förhoppningar på ännu en solig och varm sommar.

Mest positiva är invånare i Austurland - där tror hela 92,6 procent på bra väder. Nästan lika optimistiska är boende i Norðurland. Där svarar 85 procent att de räknar med en bra sommar. Gemensamt för dessa två landsdelar är att inte en enda uppger att de tror på en sommar med sämre väder än normalt.

I övriga landet är invånarna inte lika entusiastiska. I Reykjavík är det 50,7 procent som har gott hopp om en vacker sommar - vilket är lägst i hela landet. I de övriga huvudstadskommunerna är motsvarande siffra 52,2 procent, i Vesturland och Västfjordarna 57,3 procent och i Suðurland och på Reykjanes 58 procent.

Farhågorna om en dålig sommar är mest utbredda i Vesturland och Västfjordarna. Där förutspår 11 procent att årets väder blir sämre än vanligt. Nästan lika många är skeptiska i Reykjavík. Där räknar 8,8 procent med dåligt väder.