måndag 13 juni 2022

Nytt dödsfall på Reynisfjara - turist drunknade i vågorna

En kanadensisk man i 70-årsåldern överraskades i fredags av vågorna på Reynisfjara och spolades ut till havs och drunknade. Mannens hustru drogs också med av vågorna men kunde räddas av andra som befann sig på stranden. Mannen kunde dras upp ur vattnet av helikopter först en dryg timme efter olyckan. Hans liv gick inte att rädda.

Flera dödsolyckor har de senaste åren inträffat på stranden Reynisfjara väster om Vík í Mýrdal på den isländska sydkusten. Det senaste dödsfallet var i november förra året då en kinesisk turist i 20-årsåldern överraskades av vågorna. Hon drogs ut till havs minst 200 meter men spolades senare livlös upp på stranden.

Trots ständiga olyckor och nästan dagliga olyckstillbud är det långt ifrån alla turister som tar del av eller lyssnar på de varningar som finns och görs. Vågorna vid Reynisfjara är lömska - och vissa av dem är betydligt kraftigare och når avsevärt längre upp på stranden. Underströmmarna är så starka att den som blir överraskad faller och riskerar att sköljas ut till havs.

Djupet stiger snabbt till åtta meter trots att stranden ser ut att vara långgrund. Dessutom är stranden i ständig rörelse på grund av vågorna - och det gör det svårt att få fotfäste även för den som bottnar.

Genom åren har olika varningssystem och avstängningar diskuterats. Hittills har dock inte politiker, myndigheter och markägare kommit överens. Markägarna har nobbat förslag om att införa ett system med varningsflaggor eller blinkande ljus vid tidpunkter när vågorna kan vara farliga.

Klockan 16.40 i fredags larmades räddningstjänsten till Reynisfjara. En kanadensisk turist i 70-årsåldern hade överraskats av vågorna och spolats ut till havs i bränningarna. Mannens hustru överraskades även hon men hon kunde räddas av personer som befann sig på stranden innan hon sköljdes med av vågorna.

Samtliga räddningstjänster i Suðurland kallades till Reynisfjara. Vågorna var dock så kraftiga och oberäkneliga att det inte gick att gå i vattnet. När kustbevakningens helikopter anlände 17.50 kunde besättningen ta upp mannen ur vattnet. Då var mannen redan död.

Paret färdades ihop med en större grupp i en paketresa som arrangerats av en resebyrå.

I sociala medier är det många islänningar som anser att politiker, myndigheter och markägare borde förebygga den här typen av olyckor. En användare skriver på Twitter att det bara är en tidsfråga innan en olycka med flera dödsoffer inträffar - och då kommer omvärlden undra varför inget gjorts åt situationen trots att riskerna är kända sedan länge.

En annan användare frågar på Twitter om det inte är dags att helt enkelt stänga Reynisfjara för besökare eftersom stranden är så farlig.

Men det finns också många som anser att stranden måste hållas öppen. Det finns varningsskyltar på Reynisfjara och reseledare varnar alltid turister för riskerna på stranden. De som besöker platsen måste också ta ansvar för sig själva och sin egen säkerhet.

Ingi Már Björnsson, ordförande för räddningstjänsten Víkverji, säger i Morgunblaðið att utryckningarna till Reynisfjara har varit alldeles för många de senaste åren. Samtidigt ser han ingen enkel lösning på problemet. Att stänga Reynisfjara och andra stränder tycker han inte är realistiskt. Och turister verkar inte bry sig om de varningar som finns på platsen.

I lördags - dagen efter den senaste dödsolyckan - fortsatte turister att ignorera varningarna. Morgunblaðið publicerade en film på en person som gav sig ut och badade i vågorna medan en film på Facebook visade hur besökare överraskades av vågorna utan att de spolades med ut till havs.

RÚV var på plats på Reynisfjara i lördags och talade med bland annat turister som var ute eller i närheten av vattnet. De ansåg sig inte ha tagit några risker och trodde sig kunna simma i land om de skulle överraskas av vågorna.

Här kan du läsa mer om förra dödsolyckan på Reynisfjara.