torsdag 16 juni 2022

Toppkandidater hoppar av till Socialdemokraterna

Bara fyra av åtta partier som ställde upp i kommunalvalet i Hafnarfjörður fick mandat i fullmäktige - trots att de fyra partierna tillsammans hade hela 17,5 procent av väljarna bakom sig. Nu väljer toppkandidaterna för både Centerpartiet och Kommunlistan att överge sina partier. I stället ansluter de sig till Socialdemokraterna som blev näst störst i valet.

Inför kommunalvalet den 14 maj kraftsamlade Socialdemokraterna i Hafnarfjörður - Islands tredje största kommun som traditionellt har varit den politiskt rödaste kommunen i huvudstadsregionen. Målet var att återta makten från Självständighetspartiet och Framstegspartiet som regerade med minsta möjliga majoritet - sex av elva mandat i fullmäktige.

Guðmundur Árni Stefánsson blev Socialdemokraternas toppkandidat. Han är i dag 66 år och något av en veteran inom kommunpolitiken. Mellan 1982 och 1994 satt han i fullmäktige i Hafnarfjörður och mellan 1986 och 1993 var han dessutom kommunchef.

Sedan han övergav kommunpolitiken för 29 år sedan har han suttit i alltinget, varit minister samt utsetts till Islands ambassadör i bland annat Sverige och USA.

Valet blev en framgång för Socialdemokraterna - men 29 procent av rösterna och fyra mandat räckte inte för att tvinga fram ett maktskifte. Självständighetspartiet fick 30,7 procent och fyra mandat medan Framstegspartiet fick 13,7 procent och två mandat. Dessutom fick Renässans 9,1 procent och ett mandat.

Självständighetspartiet förlorade ett mandat men då Framstegspartiet vann ett mandat kunde de två partierna bilda ny koalition. Tillsammans har de precis som förra mandatperioden sex av elva mandat i fullmäktige.

Men det var fyra partier som ställde upp i valet. Och två av dem förlorade sina tidigare mandat i fullmäktige: Kommunlistan med 4,3 procent och Centerpartiet med 2,8 procent. Dessutom fick Piratpartiet 6,1 procent och Gröna vänstern 4,3 procent.

Dessa fyra partier samlade alltså totalt 17,5 procent av väljarna i kommunen. Men inget av dem hade tillräckligt stöd för att få något mandat i fullmäktige.

Nu väljer två av dessa partiers toppkandidater att ansluta sig till Socialdemokraterna: Sig­urður Pét­ur Sig­munds­son från Kommunlistan och Sig­urður Þ. Ragn­ars­son från Centerpartiet.

Sig­urður Þ. Ragn­ars­son - som från sina år som tv-meteorolog är känd även som Siggi stormur - skriver på Facebook att han efter att sonen blivit svårt sjuk tänkt igenom sitt liv och sina värderingar. Han har bland annat kommit fram till att han inte längre vill vara med i eller arbeta för ett högerparti. I Socialdemokraterna har han hittat ett parti som kämpar för livskvalitet och välfärd för alla.

Guðmundur Árni Stefánsson skriver på Facebook att han välkomnar de två nya medlemmarna. De kommer att representera Socialdemokraterna på nämndnivå i Hafnarfjörður och bland annat arbeta med kultur- och idrottsfrågor:
"Detta är starka lagspelare och bra killar och jag hälsar dem och deras anhängare hjärtligt välkomna till kampen för en bättre kommun."
Här kan du läsa mer om valresultatet i Hafnarfjörður.