fredag 22 juli 2022

Favorit överväger att kandidera till ny partiledare

Kristrún Frostadóttir överväger att kandidera till ny partiledare för Socialdemokraterna. Men Dagur B. Eggertsson - den andra favoriten till att ta över efter avgående ordföranden Logi Már Einarsson - har i dagsläget inga planer på att ställa upp. Samtidigt stänger han inte heller dörren till att kandidera. Den nya ledaren får sannolikt uppdraget att ompositionera partiet.

För en dryg månad sedan meddelade Logi Már Einarsson att han avgår som ledare för Socialdemokraterna vid landsmötet i höst. Beslutet kom efter ett svagt valresultat i höstas och misslyckade försök att få upp partiets hjärtefrågor på dagordningen. Det var också en konsekvens av att partiet aldrig hade någon realistisk möjlighet att ingå i någon regering.

Redan i våras konstaterade han att Socialdemokraterna behöver förnya sig. Två val i följd har Gröna vänstern - som partiet tidigare räknat som en självskriven koalitionspartner - bildat regering med Självständighetspartiet och Framstegspartiet.

Logi Már Einarsson talade under ett partistyrelsemöte i våras om en ny allians med Piratpartiet och Renässans - två partier som liksom Socialdemokraterna ville se genomgående förändringar i samhället. På andra sidan - bland konservativa partier som främst ville bevara dagens system - fanns inte bara Självständighetspartiet och Framstegspartiet utan även Gröna vänstern.

Det här är också ett politiskt läge som den nya partiledaren behöver förhålla sig till. Och det är nog många socialdemokrater som drömmer om att Island på samma sätt som Reykjavíks kommun ska styras av en koalition bestående av Socialdemokraterna, Piratpartiet, Renässans och Framstegspartiet.

Men det finns också många som hoppas på att Gröna vänstern ska överge samarbetet med högern. De förhoppningarna har blivit starkare på sistone när Gröna vänstern sjunkit i opinionsmätningarna samtidigt som det även i alltingsgruppen finns en tydlig opposition mot regeringens politik i vissa frågor.

Hittills är det främst två namn som förekommer i spekulationerna om Logi Már Einarssons efterträdare: alltingsledamoten Kristrún Frostadóttir och Dagur B. Eggertsson, borgmästare i Reykjavík.

Enligt DV ryktas det även att vissa socialdemokrater skulle förespråka att Ingibjörg Sólrún Gísladóttir på nytt skulle leda partiet. Hon har tidigare varit bland annat partiledare, minister och borgmästare i Reykjavík men har de senaste åren arbetat för FN. Frågan är dock om hennes återkomst skulle ses som ett led i en nödvändig förändring av partiet.

Kristrún Frostadóttir är den i nuläget kanske hetaste kandidaten. Hon säger i Morgunblaðið att hon kommer att ta ett beslut om att ställa upp i mitten på augusti. Fram till dess kommer hon bland annat att höra sig för med andra partikamrater:
"Jag överväger detta allvarligt. ... Jag har fått alla slags uppmaningar men jag tycker att det är viktigt att inte ta sig an en sådan uppgift utan att det finns en stark enighet bland människor."
Dagur B. Eggertsson säger i Morgunblaðið att han just nu inte funderar på att kandidera. Han utesluter dock inte att han faktiskt kan ställa upp - och han säger också att han kommer att höra sig för internt för att se hur andra medlemmar resonerar:
"Jag har inte kandidaturbyxorna på och jag håller inte på att spå i de korten."
Åtskilliga spekulerar dock i att han faktiskt är intresserad - och tog dessutom ett färskt inlägg på Facebook som ett tecken på att Dagur B. Eggertsson vill ge sig in i rikspolitiken. Nyligen kom beskedet att rederiet Síldarvinnslan köper Vísir i Grindavík för 31 miljarder isländska kronor. Síldarvinnslan har starka band till fiskejätten Samherji och affären innebär ytterligare ägarkoncentration inom fiskenäringen.

Dagur B. Eggertsson konstaterar att prislappen inte verkar ha mycket att göra med Vísirs resultat. I stället tycks köpet enbart vara ett sätt att komma över Vísirs fiskekvoter - som enligt lag ska tillhöra nationen och inte enskilda rederier.

Socialdemokraterna har länge förespråkat genomgripande förändringar av kvotsystemet men har hittills inte lyckats samla en majoritet bakom ett sådant förslag i alltinget. Efter beskedet sade statsminister Katrín Jakobsdóttir - ledare för Gröna vänstern - att hon var orolig för att ägarkoncentrationen skulle gå ut över företagens samhälleliga ansvar. Självständighetspartiets Bjarni Benediktsson var däremot inte bekymrad.

På många håll finns det ett utbrett missnöje med fiskekvotsystemet. Det har dock försvarats intensivt av Självständighetspartiet och Framstegspartiet. Kanske kan det bli en profilfråga för Dagur B. Eggertsson - men det är en väg som Socialdemokraterna utan framgång har prövat tidigare.

Stefanía Óskarsdóttir, docent i statsvetenskap vid Háskóli Íslands, säger i Morgunblaðið att det finns olika saker som talar för de olika alternativen. Dagur B. Eggertsson har en gedigen erfarenhet men sitter inte i alltinget. Kristrún Frostadóttir är ny inom politiken men har en plats i alltinget. Men hon har också svårt att komma överens med vissa kollegor - inte minst tidigare ordföranden Oddný G. Harðardóttir.

Här kan du läsa mer om Logi Már Einarssons beslut att avgå som partiledare.