tisdag 26 juli 2022

Toppkandidat söker elva jobb som kommunchef

Elva jobb som kommunchef blev lediga efter kommunalvalen i maj. Och Glúmur Baldvinsson sökte samtliga elva - men hittills utan att ha fått komma på någon anställningsintervju. Nu hävdar han att den här typen av uppdrag bara går till personer som har rätt partibok. Själv har han utan framgång kandiderat till alltinget för Liberala demokratipartiet.

I höstens alltingsval gjorde Liberala demokratipartiet ett historiskt uselt resultat. Det nybildade partiet fick bara totalt 845 röster - vilket motsvarade 0,4 procent - i samtliga sex valkretsar. Aldrig tidigare har ett rikstäckande parti fått så litet stöd bland väljarna.

Liberala demokratipartiet bildades av Guðmundur Franklín Jónsson som utmanade den sittande presidenten Guðni Th. Jóhannesson i 2020 års presidentval. Guðmundur Franklín Jónsson fick 7,8 procent av rösterna mot 92,2 procent för Guðni Th. Jóhannesson - vilket var den näst största segermarginalen genom tiderna i ett isländskt presidentval.

Guðmundur Franklín Jónsson sade sig inför valet att han var säker på att Liberala demokratipartiet skulle klara femprocentsspärren till alltinget. Efter fiaskot meddelade han att han skulle lämna politiken för gott.

Glúmur Baldvinsson - som toppade partiets lista i södra Reykjavík - var ett av affischnamnen. Han blev mest uppmärksammad under en debatt i RÚV där det i sociala medier spekulerades i att han hade varit berusad eftersom han ansågs ha uppträtt så underligt. Detta var något som han själv tillbakavisade som smutskastning.

Men Glúmur Baldvinsson lämnade Liberala demokratipartiet utan att ge upp. Inför kommunalvalet i maj efterlyste han personer som ville kandidera för ett nytt parti i Reykjavík. Han vände sig särskilt till män som "förtryckts av feminismen". Initiativet ledde aldrig fram till någon partibildning.

Efter valet har totalt elva jobb som kommunchef utannonserats i landet - och Glúmur Baldvinsson har ansökt om samtliga. När medierna uppmärksammade hans ansökningar förklarade han på Facebook att han sökt för nöjes skull och att han aldrig räknat med att bli aktuell för något av jobben:
"Naturligtvis hade jag aldrig något hopp om att ägnas en blick eftersom dessa jobb är öronmärkta åt intetsägande och nästintill outbildade partipampar och djurskötare från alla landets våtmarksgårdar. Men det är dock en fråga att beakta varför en människa med tre universitetsexamen och årtionden av erfarenhet från chefsuppdrag över hela världen inte ens erbjuds en intervju för en kommunchefspost i en trakt med femtio personer där hundra tusen tackor bestämmer?"
Han är inte den enda som förlorat fotfästet i det politiska etablissemanget som sökt jobb som kommunchef. I flera av kommunerna på södra och sydvästra Island har han bland annat fått konkurrens av Vigdís Hauksdóttir och Karl Gauti Hjaltason. Hittills har ingen av dem varit aktuella för något av jobben.

Karl Gauti Hjaltason valdes in i alltinget hösten 2017 på ett mandat för Folkets parti. Men efter skandalen på Klaustur - där han var en dem som deltog i smutskastningen av bland annat den egna partiledaren Inga Sæland - tvingades han bort från partiet. Så småningom anslöt han sig till Centerpartiet - som hade tagit initiativ till barkvällen på Klaustur med syftet att just värva Karl Gauti Hjaltason och en partikamrat.

I höstens val toppade han Centerpartiets lista i den sydvästra valkretsen. Inledningsvis såg det ut som att Karl Gauti Hjaltason valts in på ett utjämningsmandat men efter en omräkning av rösterna i den nordvästra valkretsen miste han platsen. Han har överklagat beslutet att lägga ned polisutredningen om rösträkningen.

Vigdís Hauksdóttir har representerat Framstegspartiet i alltinget men tog inför valet 2017 steget över till Centerpartiet. I kommunalvalet 2018 toppade hon partiets lista i Reykjavík. Hon blev också Centerpartiets enda representant i fullmäktige.

Hela mandatperioden kantades av konflikter. Flera kommunanställda anklagade henne för att ägna sig åt mobbning medan Vigdís Hauksdóttir hävdade att det var hon som var utsatt för kränkningar. Det gick också rykten om att hon hamnat i kylan internt sedan hon meddelat att hon ville väljas till vice ordförande.

Men det blev ingen duell mellan henne och den dåvarande vice ordföranden Gunnar Bragi Sveinsson. I stället valde partiledaren Sigmundur Davíð Gunnlaugsson att lägga ned uppdraget.

I vårens kommunalval i Reykjavík ställde hon inte upp för omval. Hon återfanns dock på plats 23 på Centerpartiets valsedel i kommunen - en plats som av tradition är vikt åt partiveteraner som ett tack för lång och trogen tjänst.

Hoppet är dock inte ute för trion. Alla tre sökte om kommunchefsjobbet i Vogar och där har ännu ingen fått tjänsten. En annan sökande är enligt Fréttablaðið en inflyttad kanadensare som nu arbetar som tidningsbud och som 2013 - när han kom till Island som turist - bland annat förnekade förintelsen och hyllade islänningarnas rasliga egenskaper.

Här kan du läsa mer om vårens kommunalval.