torsdag 18 augusti 2022

Bjarni Benediktsson vill bli omvald som partiledare

Valresultaten har varit svaga men han har sett till så att Självständighetspartiet har hamnat i regeringsställning och kunnat styra politiken. Nu meddelar Bjarni Benediktsson att han vill fortsätta som partiledare. Frågan är om någon kommer att utmana den sittande ordföranden på partiets första landsmöte på nästan fyra år.

Bjarni Benediktsson var 39 år när han i mars 2009 valdes till ledare för Självständighetspartiet. Skiftet föll sig naturligt. Företrädaren Geir H. Haarde hade fått diagnosen cancer. Han var också statsminister när finanskraschen drabbade Island hösten 2008.

Med 58 procent av rösterna besegrade Bjarni Benediktsson då motkandidaten Krist­ján Þór Júl­í­us­­son. Sedan dess har han många gånger varit hårt pressad och ifrågasatt - men han har ändå lyckats behålla posten som ordförande.

Bjarni Benediktsson har varit partiledare i en svit av historiskt usla valresultat för Självständighetspartiet. Under hans tid på posten har partiet inte heller lyckats återta makten i kommunfullmäktige i Reykjavík.

Men han har sett till så att partiet har varit i regeringsställning sedan 2013. Även om koalitionerna i flera fall har varit spretiga har Bjarni Benediktsson bland annat varit en garant för att det inte ska bli någon reformering av fiskekvotsystemet och att Island inte ska återuppta förhandlingarna om EU-medlemskap. Och det har varit hittills varit tillräckligt för att kunna sitta kvar.

Den 4 till 6 november i Reykjavík håller Självständighetspartiet det första landsmötet sedan mars 2018. De hålls normalt vartannat år - men coronapandemin stoppade alla planer för landsmöten under 2020, 2021 och början av 2022.

Nu säger Bjarni Benediktsson till RÚV att han ställer upp för omval och att han vill leda partiet i ytterligare två år. I så fall skulle han åtminstone sitta kvar till 2024 - och då är det bara ett knappt år kvar till nästa val till alltinget:
"Jag ser på det som att vi nyss har påbörjat mandatperioden och jag anser att det inte är annat än lämpligt att jag fortsätter och därför tänker jag i november kandidera till att fortsätta arbeta i denna regering och leda Självständighetspartiet. Man tycker naturligtvis alltid att det är en mycket viktig tid man lever i och man behöver använda tiden väl när man är i politiken och det tänker jag försöka fortsätta göra."
Det är inte givet att Bjarni Benediktsson inte ställs mot en stark motkandidat. Guðlaugur Þór Þórðarson - som har posten som hälsovårdsminister i regeringen - ryktas länge ha sneglat mot posten som partiledare. Om han tror sig ha goda utsikter att vinna är han en tänkbar utmanare.

En annan tänkbar kandidat är Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir, utrikesminister och vice ordförande. Hon har ryktats vara Bjarni Benediktssons favorit till efterträdare. Frågan är hur hon agerar om hon anser att tiden är mogen för ett nytt ledarskap. Det är inte troligt att hon utmanar Bjarni Benediktsson om det inte redan finns minst en annan motkandidat.

Guðlaugur Þór Þórðarson är i dagsläget den troligaste utmanaren. Han har ett starkt stöd i Reykjavík och har inför en rad alltingsval visat att han kan mobilisera ett stort antal partimedlemmar i sina kampanjer.

Det finns också en rad angreppspunkter som Bjarni Benediktsson kan få svårt att försvara sig mot. Visserligen har det politiska landskapet förändrats - men Självständighetspartiet har länge varit på nedgång och parkerar nu på strax över 20 procent i opinionen. I ett historiskt perspektiv är det usla siffror.

Självständighetspartiet backade också i vårens kommunalval. Resultatet blev inte bara ett fiasko i Reykjavík utan även i Bjarni Benediktssons hemkommun Garða­bær. Där fick partiet för första gången sedan kommunen bildades inte en majoritet av rösterna.

Han är också den partiledare som allra flest islänningar inte litar på.

Om Bjarni Benediktsson - som i november har haft posten i nästan fjorton år - skulle få nytt förtroende som partiledare skulle han snart gå om Davíð Oddsson som hade uppdraget i fjorton och ett halvt år. Upp till ettan Ólafur Thors är dock avståndet långt. Han var ledare för Självständighetspartiet i 27 år.

Här kan du läsa mer om förtroendet för Bjarni Benediktsson.