onsdag 24 augusti 2022

Ingen ny lava i vulkankratern i Meradalir

Rinnande lava sent i söndags kväll och fortsatt glödande lava en bit från kratern. Ändå tyder allt på att vulkanutbrottet i Meradalir är över. Inga rörelser i jordskorpan har registrerats sedan i söndags morse. Ingen ny lava har heller strömmat ur kratern. Inte heller har det inträffat några jordskalv som pekar mot fortsatt vulkanisk aktivitet.

Strax före klockan sex i söndags morse syntes små mängder lava strömma upp ur kratern i Meradalir. I samma ögonblick upphörde de rörelser i jordskorpan som i regel alltid följer vulkanutbrott. Och allt pekar på att utbrottet slutade där efter två och en halv vecka.

Sent i söndags kväll kunde några besökare se och fotografera rinnande lava söder om kratern i Meradalir. Med all sannolikhet rörde det sig om lava som varit så het att den ännu inte stelnat. På andra håll i det nya lavafältet sågs också glödande lava.

Ingen ny lava har runnit ur kratern de tre senaste dygnen. Inte heller sker några jordskalv som indikerar att ny magma skulle röra sig mot ytan. Totalt ett hundratal skalv registrerades i regionen under måndagen och tisdagen. Inget av dem var tillräckligt kraftiga för att kännas i bebyggelse.

Det största skalvet hade en magnitud på 2,7 och inträffade 4.40 i måndags nära Krýsuvík. Och 23.50 samma dag skedde ett skalv på 2,1 i närheten av Keilir.

I måndags förmiddag ändrade Veðurstofa Íslands färgkoden för flygtrafik över Krýsuvíks vulkaniska system från orange till gul. Nedgraderingen betyder att aktiviteten i vulkanen nu har minskat avsevärt men att den alltjämt övervakas noga. Den orange färgen stod för ett utbrott som inte producerade någon aska.

Det är alltjämt inte tillåtet för personer under tolv år att besöka Meradalir - ett beslut från polisen på Suðurnes som nu granskas av Umboðsmaður Alþing­is, Islands motsvarighet till Justitieombudsmannen. Myndigheten frågade bland annat polisen vilket lagstöd förbudet hade.

I svaret skriver polisen att beslutet var en följd av rapporter och erfarenheter från räddningstjänsten i Meradalir. När beslutet togs den 10 augusti var det enligt polisen med hänsyn till barnen eftersom de i större utsträckning påverkas av vulkangaser och inte har samma förmåga att gå långa sträckor i svår terräng som vuxna människor.

Ett annat skäl till förbudet var att vuxna som anlände med små barn i sällskap inte lyssnade till räddningstjänsten varningar och uppmaningar om de krävande förhållandena. Och när barnen inte längre orkade gå och föräldrarna inte längre orkade bära dem blev det fall för räddningstjänsten. Många familjer var dessutom dåligt utrustade för vandringen.

Polisen hänvisar till ett lagutrymme som gör det möjligt att förbjuda vistelse eller trafik inom vissa områden om det är förknippat med en överhängande risk att beträda området.

Umboðsmaður Alþing­is skriver att svaret från polisen nu ska analyseras och därefter tas ett beslut om eventuell fortsatt prövning av beslutet.

Här kan du läsa mer om vulkanutbrottet i Meradalir.