måndag 8 augusti 2022

Mängden magma i utbrottet i Meradalir fortsätter minska

 

Vulkanutbrottet i Meradalir har under helgen avmattats något. Sprickan där lava väller upp ur jordens inre har minskat samtidigt som lavaflödet har sjunkit. Under helgen uppskattades mängden magma till 10 till 15 kubikmeter i sekunden - vilket är mer än en halvering jämfört med utbrottets första fas. Myndigheterna stängde i går området för besökare på grund av dåligt väder.

Klockan fem i går morse stängde myndigheterna Meradalir för besökare. Skälet var det oväder som var på väg in över området. Det regnade kraftigt, blåste storm och begränsade sikten dramatiskt. Liknande stängningar gjordes vid flera tillfällen under förra årets utbrott i Geldingadalir. Det här var första gången som Meradalir stängdes.

Läget utvärderades i går eftermiddag. Myndigheterna beslutade då att stänga Meradalir för resten av söndagen eftersom vädret alltjämt var mycket dåligt. På måndagsmorgonen tas ett beslut om området ska öppnas på nytt.

Det dåliga vädret och den begränsade sikten gjorde det omöjligt att flyga över utbrottet under helgen. I fredags uppskattades magmaflödet till 10 till 15 kubikmeter i sekunden. Under utbrottets första fas i onsdags var magmaflödet 32 kubikmeter i sekunden.

I det inledande skedet vällde lava upp ur en 260 meter lång spricka. Den hade i fredags minskat till knappt 100 meter.

Det rör sig alltså om ett litet utbrott. Samtidigt är den genomsnittliga mängden magma hittills större än under utbrottet i Geldingadalir. På den östra sidan av sprickan har nu kratrar börjat bildas.

Det finns i dagsläget inget som tyder på att utbrottet skulle vara på väg att upphöra. Däremot ser det ut som att det nu råder jämvikt mellan magmatrycket i underjorden och den lava som strömmar upp ur sprickan. Det betyder att sannolikheten för att nya sprickor ska öppna sig har minskat - även om det fortfarande är troligt att fler sprickor kan bildas.

Veðurstofa Íslands flög över området i fredags. Då upptäcktes inga tecken på nya sprickor. De var särskilt intresserade av Meradalahnjúkur nordost om Meradalir där det sedan tidigare finns förskjutningar i jordskorpan.

Även den seismiska aktiviteten minskar i omfattning. Under lördagen registrerades bara 240 jordskalv på Reykjanes. Det kraftigaste skalvet i närheten av Meradalir hade en magnitud på 2,1 och hade sitt epicentrum vid Krýsuvík.

I tisdags - dagen innan utbrottet började - registrerade Veðurstofa Íslands hela 2 700 jordskalv på Reykjanes.

Skalven blev färre i antal även under söndagen. Klockan 11.52 inträffade ett jordskalv med en magnitud på 4,1 - vilket far det kraftigaste skalvet sedan vulkanutbrottets början. Skalvets epicentrum var mellan Krýsuvík och Kleifarvatn. Skalvet kändes i bland annat Grindavík, Reykjavík, Keflavík och Borgarnes.

I fredags var det omkring 5 000 personer som besökte Meradalir - det högsta antalet hittills sedan utbrottets början. Köerna var långa till parkeringsplatserna vid Suðurstrandarvegur och det var också många som inte hittade någon plats. Nu har dock polisen börjat bötfälla bilister som parkerar längs vägen.

Markägarna tar också betalt för att parkera. För den som betalar på plats kostar parkeringen 1 000 isländska kronor. Den som inte betalar får en räkning på 4 750 kronor.

Här kan du läsa mer om vulkanutbrottet i Meradalir.