tisdag 16 augusti 2022

Mer än 10 miljoner kubikmeter magma i vulkanutbrott

 

Kratern i Meradalir reser sig allt högre samtidigt som den vulkaniska aktiviteten fortsätter att vara stabil. Det lavafält som har bildats under utbrottet täcker nu 1,22 kvadratkilometer. Och hittills har 10,6 miljoner kubikmeter magma bildats sedan utbrottet började den 3 augusti. Mängden magma har minskat betydligt sedan utbrottets första timmar.

Vulkanutbrottet i Meradalir har nu pågått i snart två veckor. Sedan utbrottets början har det snabbt blivit en av Islands populäraste turistattraktioner. I söndags var det enligt Ferðamálastofa omkring 6 700 personer som besökte området - den högsta siffran hittills.

Nu har forskare vid Háskóli Íslands för första gången kunnat beräkna mängden lava och magma tack vare satellitbilder som togs klockan 13 i söndags.

Lavafältet som bildats täcker nu 1,22 kvadratkilometer. Den genomsnittliga tjockleken på lavatäcket är omkring 8 meter. Hittills har utbrottet producerat 10,6 miljoner kubikmeter magma.

Mellan utbrottets andra dag - den 4 augusti - och i söndags var det genomsnittliga lavaflödet 10,4 kubikmeter i sekunden. Det innebär att utbrottet är ungefär lika stort som förra årets utbrott i Geldingadalir - och det innebär också att det rör sig om ett förhållandevis litet utbrott. Under utbrottets första timmar var lavaproduktionen betydligt mer omfattande.

Än så länge har lavan inte börjat strömma ut ur Meradalir. Lavan har dock enligt Háskóli Íslands nått tillräckligt högt för att kunna börja rinna ut ur dalen vid dess lägsta punkt i öster. Än så länge når dock inte lavan hela vägen upp till dalens öppning.

Inledningsvis vällde lava upp ur en 260 meter lång spricka. Den fortsätter att krympa och är nu mindre än 100 meter lång. Samtidigt växer huvudkratern sig allt högre.

Den seismiska aktiviteten i området fortsätter att vara begränsad. Under gårdagen registrerades ett fyrtiotal jordskalv i området. Det största inträffade klockan 5.27 och hade en magnitud på 2,5. Skalvets epicentrum var vid Krýsuvík.

Samtidigt pågår arbetet med att förbättra vandringsleden till Meradalir genom att bland annat avlägsna sten och minska riskerna för att personer går vilse genom att sätta upp fler vägvisarstickor och blinkande ljus. Även när arbetet är färdigt kommer dock leden att vara mycket krävande.

Här kan du läsa mer om vulkanutbrottet i Meradalir.