tisdag 9 augusti 2022

Nedkylda vulkanvandrare undsatta i isländskt oväder

 

 Tio blöta och frusna utländska turister undsattes i går kväll i hällregnet och dimman på vägen mot vulkanutbrottet i Meradalir. Vandrarna hade trotsat myndigheternas beslut att stänga platsen för besökare på grund av det dåliga vädret. I dag beslutar myndigheterna om området på nytt ska öppnas för besökare.

Vid parkeringsplatsen nära Suðurstrandarvegur såg inte förutsättningarna så illa ut. Men uppe på högre höjd möttes de vandrare som gav sig av mot Meradalir i går av ett ihållande slagregn och tjock dimma. Vädret gjorde att myndigheterna för andra dagen i följd stängde området för besökare.

Ändå var det gott om turister som trotsade beslutet och gav sig av ändå. Många av dem skulle dock ångra sig.

Den usla sikten gjorde att flera kom bort från leden och gick vilse. Ett par kilometer från leden kunde räddningstjänsten i går undsätta fyra nedkylda vandrare som tappat bort sig i dimman efter att inte ha fått syn på de stickor som visar vägen. Det rörde sig om fyra utländska turister som var kalla och blöta. Nu fick de skjuts tillbaka till parkeringsplatsen.

En annan grupp med sex utländska turister undsattes under kvällen. Även de hade hunnit bli rejält nedkylda.

Efter att ha lotsat dessa vandrare tillbaka till parkeringsplatsen finkammade räddningstjänsten området efter fler vilsna besökare som trotsat vädret och förbudet. De ansåg att det var nödvändigt att hitta alla som eventuellt befann sig i området. Annars fanns en risk för att vandrare skulle dra på sig allvarliga skador om de tvingades tillbringa natten ute i ovädret.

Många av vandrarna var dåligt utrustade och kom i jeans och träningsskor. Gemensamt för de flesta var att de också måste ha ignorerat sms med information om stängningen av området som skickas till alla mobiltelefoner som finns i eller kommer in i området nära Meradalir.

Räddningstjänsten hade ingen övervakning av området i går. Däremot arbetade frivilliga med att förbättra leden till Meradalir. De försökte bland annat göra de besvärligaste passagerna mindre steniga och branta.

Myndigheterna beslutade alltså i går morse att hålla området stängt även under måndagen. På tisdagsmorgonen tas ett beslut om området ska öppnas eller hållas stängt.

Vulkanutbrottet ser ut att ha fortsatt med ungefär samma styrka som de senaste dagarna. Vädret har dock gjort att det inte gått att flyga över området sedan i fredags. Under gårdagen var sikten så begränsad att det knappt var möjligt att få syn på utbrottet via webbkameror.

Lavatäcket växer ytterligare i Meradalir och inom de närmaste dagarna kan lavan bli så tjock att den börjar strömma ut ur dalen i norr.

Den seismiska aktiviteten i området var i går den lägsta sedan utbrottets början i onsdags. Knappt hundra jordskalv registrerades - och det största hade en magnitud på 2 och inträffade klockan 9.40 i går nära Keilir.

Här kan du läsa mer om vulkanutbrottet i Meradalir.