torsdag 4 augusti 2022

Nytt vulkanutbrott på Island efter 10 000 jordskalv

Efter mer än 10 000 jordskalv på fyra dagar började i går ett nytt vulkanutbrott i västra Meradalir. Lava väller upp ur jordens inre längs en 260 meter lång spricka. I utbrottets första skede var lavaflödet betydligt kraftigare än när ett utbrott skedde på nästan exakt samma plats förra året. I nuläget är ingen bebyggelse i fara.

Klockan 13.18 i går lokal tid började lava strömma ut ur en 260 meter lång spricka i Meradalir nordost om Grindavík på sydöstra Island. Då öppnade sig marken i norra delen av det lavafält som skapades under förra årets utbrott i Geldingadalir.

Utbrottet - som sker 1,5 kilometer norr om berget Stóri-Hrútur och 1 kilometer norr om huvudkratern i förra årets utbrott - kom inte som någon överraskning. Den här delen av sydvästra Island har skakats av en rad jordskalvssvärmar sedan förra utbrottet slutade i september 2021. Serierna av jordskalv har kopplats till magmaintrusioner nära jordskorpan.

Den mest omfattande jordskalvssvärmen i år började under natten mot lördagen. Vid lunchtid blev skalven både tätare och kraftigare. Ganska snart rörde sig också skalven allt närmare ytan - ett tydligt tecken på magma som stiger mot jordskorpan.

En underjordisk magmakanal har sedan i lördags formats i norra änden av den magmakanal som bildades i samband med förra årets utbrott. Utvecklingen - med en expansion dubbelt så snabb som förra året - gjorde att flera experter ansåg att ett utbrott var nära förestående. Innan utbrottet inleddes i går fanns magma på knappt en kilometers djup.

Ett annat tecken på magma nära ytan var att gas började strömma upp ur förra årets lavafält under tisdagen.

Bara sedan i lördags har över 10 000 jordskalv registrerats i området. I söndags inträffade ett skalv med en magnitud på 5,4 som kändes i stora delar av södra och västra Island. Klockan 2.27 under natten mot tisdagen registrerades ett skalv på 5 vid Kleifarvatn. Inom loppet av en minut följdes det bland annat av ett efterskalv på 4,5.

Att den seismiska aktiviteten nu har lett fram till ett vulkanutbrott innebär sannolikt att jordskalven kommer att avta. På kommunkontoret i Grindavík bjöds det på tårta i går efter att utbrottet börjat. De senaste dagarna har de ständiga jordskalven stört nattsömnen och orsakat materiella skador för invånarna.

Magnús Tumi Guðmundsson, professor i geofysik vid Háskóli Íslands, flög i går eftermiddag över platsen för utbrottet. Under en presskonferens med Almannavarnir uppskattade han lavaflödet till 20 till 50 kubikmeter i sekunden. Han trodde att det här utbrottet var fem till tio gånger kraftigare än det förra i sitt inledande skede. Eldpelarna nådde upp till 30 meters höjd.

Vid en senare överflygning i Veðurstofa Íslands regi hade sprickan krympt till 200 meters längd. Lavaflödet under utbrottets tre första timmar var i snitt 32 kubikmeter i sekunden - vilket var ungefär fem gånger kraftigare än förra årets eruption. Lavan beräknas vara omkring 1 200 grader när den når ytan.

Vid 17-tiden i går mätte det nya lavafältet 74 000 kvadratmeter. Lavan från det nya utbrottet var i genomsnitt 5,9 meter tjock och den totala volymen lava uppgick till 0,43 miljoner kubikmeter.

Platsen för utbrottet är något mer otillgänglig än Geldingadalir där förra årets utbrott ägde rum. Det är långt till bebyggelse, vägar och annan infrastruktur. Om utbrottet skulle bli långvarigt kan det inte uteslutas att lava når fram till exempel till Reykjanesbraut, som sträcker sig mellan Reykjavík och Keflavík, eller Grindavík i söder, Vogar i norr eller Hafnarfjörður i öster - men dit är avståndet en till två mil.

Veðurstofa Íslands gjorde i går en första prognos för lavaflödet. Om utbrottet pågår i samma omfattning i 200 dagar och lavan inte tar någon oväntad riktning kommer ingen infrastruktur att vara hotad. Om lavaflödet blir mer omfattande skulle det kunna nå fram till Suðurstrandarvegur och skära av den väg som går längs den isländska sydkusten.

Myndigheterna stängde i går vägen in i Meradalir. De uppmanade också intresserade att hålla sig borta från platsen tills det finns en bättre överblick över utbrottet. De varnade dessutom för att giftiga vulkangaser som svaveldioxid kan samlas i dalgångar och andra platser utan genomströmning av luft. Att utbrottet är större innebär också att halten av vulkangaser i luften kan bli högre.

Den som vill beskåda utbrottet behöver gå längre den här gången. Vandringen är krävande och inte för den som är ovan vid stenig och brant terräng. Myndigheterna varnade vidare alla personer som funderade på att gena över förra årets lavafält. På sina håll har temperaturerna stigit avsevärt de senaste dagarna och det är därför inte säkert att gå på.

Under eftermiddagen skickades ett sms till omkring 8 000 mobiltelefoner som då fanns i området. Av dessa tillhörde ungefär hälften utlänningar. I meddelandet informerades de om utbrottet och riskerna med att ta sig nära lavaflödet.

Under natten mot torsdagen strömmade lava in i Meradalir. Om inte lavan ändrar riktning kommer det sannolikt att ta åtminstone ett par månader att fylla dalen - och innan lavan i så fall kan rinna vidare mot vägar eller bebyggelse.

Utbrottet skapar alltså bara lava och ingen aska. Flygtrafiken till och från den internationella flygplatsen i Keflavík påverkas inte.

Färgkoden för flygtrafik över Krýsuvíks vulkaniska system ändrades dock till rött redan 13.42 i går. Då hade utbrottet nyss börjat och det fanns en osäkerhet om det skulle kunna producera aska. Färgkoden ändrades 15.36 till orange vilket betyder att det finns ett pågående utbrott som inte producerar någon aska.

Almannavarnir gjorde en liknande bedömning av det allmänna säkerhetsläget. Myndigheten utlyste en nödsituation i går eftermiddag som under kvällen graderades ned till en farlig situation.

Börsen i Reykjavík reagerade positivt på nyheten om utbrottet. Aktiekurserna för flygbolagen Icelandair och Play steg under eftermiddagen. Värdet på Icelandairs aktie ökade med 3,2 procent och Plays aktie steg med 1,8 procent. Uppgången beror troligen på att många såg utbrottet som något som kan locka fler turister till Island.

Förra årets utbrott var det första på Reykjanes sedan 1240. Det sågs av forskare som starten på en ny period av vulkanisk aktivitet. Tidigare har serier av utbrott pågått i 100 till 400 år. Därefter har det inte förekommit någon vulkanisk aktivitet på 700 till 800 år. Det nya utbrottet styrker teorin att en ny era har inletts på Reykjanes.

Den förra serien av utbrott startade omkring år 800 med utbrott i Brennisteinsfjölls och Krýsuvíks vulkaniska system. Under 900-talet följde fler utbrott i Brennisteinsfjöll som höll på fram till omkring år 1000. Aktiviteten fortsatte troligtvis 1151 med nya utbrott i Krýsuvík. De pågick fram till 1188. Mellan 1210 och 1240 skedde flera utbrott på Reykjanes.

Här kan du läsa mer om jordskalven som föregick utbrottet.

Här, härhär och här hittar du webbkameror som visar utbrottet.

Foto: Veðurstofa Íslands