Turister som kliver på den nya lavan i Meradalir och ibland till och med går fram till den rinnande lavan. Dagligen tvingas räddningstjänsten mota bort besökare som utsätter sig själva för livsfara under det pågående vulkanutbrottet. Nu ska särskilda värdar anställas för att se till så att turister inte riskerar sina liv när de besöker området.
Vulkanutbrottet i Meradalir fortsatte under helgen med oförminskad intensitet. Men utbrottet ser ut att utvecklas på samma sätt som förra årets utbrott i Geldingadalir. Då koncentrerades aktiviteten allt mer till en enda krater ju längre utbrottet pågick. Samma sak kan vara på väg att hända i Meradalir.
I huvudkratern i Meradalir finns två öppningar där lava strömmar upp ur jordens inre. I går morse hade lavaströmmen ur den norra kratern upphört.
Samtidigt har forskare vid Háskóli Íslands nu bättre kartlagt utbrottets första dagar. Utbrottet började klockan 13.18 den 3 augusti. Fram till klockan 20.30 samma dag hade utbrottet producerat 0,43 miljoner kubikmeter magma. Den 5 augusti hade volymen ökat till 3,1 miljoner kubikmeter.
Det här betyder i sin tur den genomsnittliga magmaproduktionen under utbrottets första timmar var 20 kubikmeter i sekunden följt. Till och med den 5 augusti var snittet 16 kubikmeter i sekunden.
Tidigare uppgav Háskóli Íslands att magmaproduktionen var 32 kubikmeter i sekunden de första timmarna - men i själva verket var den alltså mindre än hälften så omfattande. Därmed står det också klart att de inledande volymerna var ungefär lika stora som under utbrottet i Geldingadalir.
Den seismiska aktiviteten i området fortsätter att minska. I helgen registrerades ett hundratal jordskalv i området. Inget av dem var tillräckligt kraftigt för att kännas i bebyggelse.
Under helgen har området varit öppet för allmänheten. I lördags var det enligt Ferðamálastofa hela 6 498 personer som vandrade till Meradalir - ett nytt rekord för området och för den räkning som myndigheten påbörjade under utbrottet i Geldingadalir. Det utbrottet besöktes som mest av 6 032 personer samma dag - en notering som gjordes den 28 mars 2021.
Polisen på Suðurnes avvisade under helgen flera familjer som var på väg till Meradalir med barn som inte fyllt tolv år. Besökare med små barn hänvisas i stället till Nátthagi där det går att beskåda lava från förra årets utbrott. Räddningsarbetare behövde också bistå ett trettiotal besökare som blivit uttrötta av vandringen till Meradalir eller skadat sig.
Det är inte helt ovanligt att turister utsätter sig för livsfara genom att gå ut på den lava som bildats de senaste dagarna. Lavan har bara stelnat på ytan och är fortfarande het. Och om någon skulle trampa igenom eller om lavatäcket skulle spricka blir konsekvenserna i bästa fall svåra brännskador.
I helgen var det en youtubare som i direktsändning med en drönare fångade två besökare som inte bara gått upp på det nya lavatäcket. De hade också gått inom någon meters håll från lavaströmmen. Youtubaren riktade drönaren mot besökarna och de gav sig så småningom iväg från platsen.
Steinar Þór Kristinsson vid räddningstjänsten Þorbjörn i Grindavík säger till RÚV att de dagligen behöver ingripa mot turister som inte är medvetna om riskerna och därför utsätter sig själva för livsfara:
"Ja, tyvärr inträffar det ständigt att vi behöver ropa på människor som är på väg att ge sig ut på lavan."
Han beskriver det som ett bekymmer som ofta gör att räddningstjänsten behöver agera. Nyligen meddelade justitieminister Jón Gunnarsson att han vill utlysa tjänster som värdar vid vulkanutbrottet. Värdarna kommer att få samma funktion som under förra utbrottet - att vägleda besökare och se till så att de inte utsätter sig för några risker.