torsdag 29 september 2022

Badhuset i Akureyri är islänningarnas favorit

Badhuset i Akureyri rankar en av tio islänningar som sitt favoritbad i hela landet. Och det gör det till Islands populäraste badhus. I övrigt är det badhus i Reykjavíkområdet som dominerar topplistan. Tretton av fjorton topprankade bad återfinns i huvudstadsregionen. Det visar en undersökning utförd av Maskína.

Redan i islänningasagorna och berättelser från medeltiden talas det om en livaktig badkultur på Island. Det mest kända av de allra första baden är Snorralaug i Reykholt där Snorri Sturluson själv badade. Sedan dess har det rekonstruerats - men det ser sannolikt ungefär ut som det gjorde för 800 år sedan på Snorri Sturlusons tid.

Det första gjutna badhuset byggdes i Laugardalur i Reykjavík 1908. Byggandet av badhus exploderade under 1930-talet. I dag finns omkring 160 badhus på Island.

I Akureyri byggdes det första primitiva badhuset 1897 - men det var bara en torvfördämning som gjorde det möjligt att bada ungefär där dagens Sundlaug Akureyrar ligger. Och de första stegen mot det som skulle bli dagens badhus togs 1922.

Hundra år senare rankas badhuset i Akureyri som Islands bästa. Hela 9,7 procent uppger att det är deras favoritbad i landet.

Nummer två bland de populäraste baden är Sundlaug Kópavogs med 7,4 procent. Det följs av Lágafellslaug i Mosfellsbær med 7,1 procent och - på delad fjärdeplats - Laugardalslaug och Árbæjarlaug i Reykjavík med 6,6 procent var.

Bland de fjorton främsta badhusen är det bara vinnaren - Sundlaug Akureyrar - som inte ligger i huvudstadsregionen. På plats femton återfinns badhuset i Hofsós och Þelamerkurlaug utanför Akureyri med 2,1 procent var samt på sjuttonde plats badet i Þorlákshöfn och Vatnaveröld i Reykjanesbær.

Valet av favoritbad präglas av bostadsorten. Bland islänningar bosatta i Norðurland har hela 37,8 procent badhuset i Akureyri som favorit. Bland Reykjavíkborna är Laugardalslaug populärast med 12,2 procent. I kommunerna runt huvudstaden vinner badet i Kópavogur med 19,4 procent.

Här kan du läsa mer om favoritbad på Island.