onsdag 7 september 2022

Islands president dömer ut Bülows lakritshistoria som falsk

Ingen trodde att det kunde göras. Men det var Johan Bülow som 2009 skapade kombinationen av choklad och lakrits. Så lyder historieskrivningen på den danska godistillverkaren Bülows webbplats. Då hade samma smakkombination funnits på Island sedan 1984. Och han hade själv inspirerats av isländska Djúpur. Nu dömer president Guðni Th. Jóhannesson ut företagets marknadsföring som falsk.

Året var 1984 när den isländska godistillverkaren Freyja lanserade Draumur, en chokladkaka med lakrits inuti. Då hade islänningar länge själva ätit choklad och lakrits ihop - men det var först nu som ett företag påbörjade produktion i stor skala. Och 2002 lanserades Djúpur, en kula som består av en lakritskärna med chokladöverdrag och ett krispigt skal.

Djúpur var en stor succé på Island. Det dröjde inte länge innan isländsk chokladlakrits började dyka upp i danska butiker. Livsmedelskedjan Irma var tidigt ute med att sälja en rad olika isländska produkter - från skyr till godis.

Men enligt den danska godistillverkaren Bülow var det inte så det gick till. På företagets webb hävdas det att grundaren Johan Bülow fick idén och utvecklade den tillsammans med en annan anställd. Lanseringen skedde 2009 - och då skulle ingen ha trott att det var möjligt att kombinera lakrits och choklad.

Bülows marknadsföring uppmärksammades av Íris Björg Þorvaldsdóttir, en islänning som är bosatt i Danmark. Hon reagerade på att Johan Bülow tycktes vilja ta åt sig äran för att ha uppfunnit kombinationen av lakrits och choklad.

Íris Björg Þorvaldsdóttir skrev till företaget och påpekade att historieskrivningen var falsk. Johan Bülow var inte den pionjär han utgav sig för att vara. Hon fick enligt DV svaret att islänningarna var först och att Johan Bülow hade varit inspirerad av isländsk chokladlakrits. Texten på webbplatsen skulle också ändras.

Men företaget ändrade bara texten på den danska webbplatsen. Där hette det nu att Johan Bülow var först med att kombinera "gourmetlakrids med kvalitetschokolade" - där förändringen enbart var tillägget av "gourmet" och "kvalitets". Företagets webbplatser på bland annat svenska och engelska fortsatte att vara lika missvisande som tidigare.

Pétur Thor Gunnarsson, vd för Freyja, säger till Vísir att "islänningar till 100 procent var först med detta". Han berättar att Johan Bülow fick idén till egen tillverkning efter att ha ätit Djúpur på Island:
"Det är liksom som att danskarna försöker ta åt sig av vår heder. ... Han berättade den historien men har slutat berätta den nu, men berättade om att han fick idén här. Jag vill inte ta något ifrån honom - han gör ett fantastiskt jobb och gör bra saker. Han har ofta rest till Island, älskar Island och allt det. Han fick idén till sin produkt här. Smakar Djúpur och säger: 'Vet du vad, jag ska resa till Danmark och jag tänker producera detta där.'"
Även Kúlu-súkk från Kólus är ett liknande godis - en kula av chokladöverdragen lakrits - som funnits på marknaden i många år. Vd:n Snorri Páll Jónsson säger i Morgunblaðið att det är "totalt nonsens" att Johan Bülow skulle ha varit först med lakritschoklad:
"[Grundaren] Jón Kjartansson började tillverka dessa kulor långt innan någon annan i världen gjorde det. Så är det andra som tar på sig denna bedrift - om det nu kan kallas bedrift. Men det är helt uppenbart tomt trams det som de påstår."
Bülows historieskrivning utvecklades till en storm i en godispåse. En företrädare för företaget skrev på Twitter att texten skulle formuleras om och att kombinationen av "lakrits och choklad är en isländsk tradition".

Även president Guðni Th. Jóhannesson - tillika professor i historia vid Háskóli Íslands - gav sig in i debatten. Han uppmanade på Twitter Danmark att skapa sina egna traditioner:
"Chocolate-coated liquorice is as Icelandic as glaciers and elves, volcanoes and waterfalls. Nothing Danish there, with all due respect. Try instead putting chocolate on your beloved smørrebrød or stegt flæsk, dear friends in Denmark. That could be something."
Kanske tog Guðni Th. Jóhannesson saken personligt. När han i förra veckan utkom med en ny bok bjöds det bland annat på lakritschoklad på släppfesten i Reykjavík.