torsdag 15 september 2022

Isländsk bonde vill sälja flygplansvrak för att slippa turister

I 53 år har en kraschad DC-3 legat vid sidan av banan på det gamla flygfältet i Sauðanes utanför Þórshöfn. Trots att vraket är betydligt bättre bevarat än det flygplan som ligger på Sólheimasandur är besökarna förhållandevis få. Men bonden Ágúst Marinó Ágústsson har ändå fått nog och vill sälja vraket. Kommunen hoppas dock att han ska tänka om.

På Sólheimasandur på den isländska sydkusten ligger en lika underlig som välbesökt turistattraktion. Här nödlandade 1973 en Douglas Dakota C-117 från den amerikanska flottan. Isbildning tvingade piloten att landa i strandkanten. USA bärgade bara delar av utrustningen. Sedan dess har vraket pinats av vågor och vind.

Fyra år tidigare - den 25 juli 1969 - inträffade en liknande olycka med ett annat plan från den amerikanska flottan. En DC-3 med sex personer ombord överraskades av hårda vindar vid inflygningen till flygfältet i Sauðanes utanför Þórshöfn på nordöstra Island.

När hjulen tar mark reser sig nosen tre gånger. Därefter får vindarna planet att kränga åt höger. Det hamnar utanför den grusbelagda banan, kör in i drivved, får punktering och stannar. Ingen av de sex ombord skadades i olyckan.

USA gav snabbt upp hoppet om planet. Det behövde repareras för att kunna lyfta och återvända till Nato-basen i Keflavík. Men det bedömdes vara för svårt och dyrt att transportera reservdelar och mekaniker till ett flygfält på Islands nordöstra hörn där det inte fanns någon hangar att jobba i. Att transportera planet på lastbil till Keflavík ansågs heller inte möjligt.

Amerikanska trupper hämtade delar av utrustningen. Och 1996 såldes vingarna till en gård på södra Island. Resten av vraket ligger fortfarande kvar. Men flygfältet är inte längre i bruk. I stället använder får flygplanskroppen som skydd för oväder.

Flygplansvraket på Sauðanes är inte alls lika känt som vraket på Sólheimasandur. Men på senare år har en del turister börjat hitta till platsen. Det gjorde 2016 också Russ Sims - son till piloten Russel W. Sims Jr. Till minne av händelsen och sin far satte han fast en minnesplakett i vraket.

Besökarna är tillräckligt många för att bonden Ágúst Marinó Ágústsson ska ha fått nog. Nu vill han sälja vraket. Han säger till DV att han har nog att göra ändå utan att behöva dirigera turister till vraket:
"Jag använder detta som skydd för hästar och får. Det är en 25 hektar stor hage som ligger där. Så var det någon galning som fotograferade det här för några år sedan och sedan dess är det tiotals eller till och med hundra som tar sig dit vissa dagar. Förra sommaren räknade jag till över 80 personer en dag när jag hässjade hela dagen. Så det är mycket populärt och jag har låtit alla röra sig där. Men det är en häckningsplats för silvertärnor där så ingen får åka bil eller motorcykel. Då blir jag tokig."
När kommunfullmäktige i Langanesbyggð fick höra om planerna på att sälja uppmanade de Ágúst Marinó Ágústsson att vänta. De anser att vraket är värdefullt som turistattraktion och vill därför behålla det i området.

Här kan du läsa mer om flygplansvraket på Sauðanes.