fredag 9 september 2022

Kraftigt jordskalv skakar Grímsey och norra Island

Ett kraftigt jordskalv väckte invånarna på Grímsey tidigt i går morse. Skalvet hade en magnitud på 4,9 och kändes i stora delar av norra Island. Bara under gårdagen registrerades över tusen jordskalv i området. Ytterligare två hade en magnitud på minst 4. I dagsläget finns det inget som tyder på att skalvserien förebådar någon vulkanisk aktivitet.

Klockan 4.01 i går morse väcktes de trettiotalet bofasta och några turister på Grímsey av ett kraftigt jordskalv. Skalvet hade en magnitud på 4,9 och hade sitt epicentrum en dryg mil nordost om ön. Skalvet var tillräckligt kraftigt för att kännas i stora delar av norra Island. Rapporter om skalvet kom bland annat från Húsavík, Mývatn, Akureyri och Ólafsfjörður.

Skalvserien började vid tvåtiden på natten med ett mindre antal svaga skalv. Det stora skalvet två timmar senare var starten på en jordskalvssvärm som bara under gårdagen resulterade i över tusen skalv.

Över fyrtio av skalven hade en magnitud på 3 eller mer. Och ytterligare två hade en magnitud på minst 4. Ett skalv på 4,3 inträffade 4.49 och ett skalv på 4 skedde 5.07.

Jordskalv är mycket vanliga i den så kallade Tjörnessprickzonen eftersom området utgör en gräns mellan kontinentalplattorna. Det fanns i går inga tecken på att skalven skulle ha något samband med nära förestående vulkanisk aktivitet. Inga rörelser i jordskorpan kopplade till magma registrerades i går.

Historiskt har dock ett antal vulkanutbrott inträffat på havets botten i det här området norr om det isländska fastlandet. Det senaste ägde rum 1867 då ett utbrott rasade nära Mánareyjar - som består av öarna Háey och Lágey. Under utbrottet bildade lava och aska en tredje ö som reste sig ur havet. Det dröjde dock inte länge förrän den nya ön slukades av vågorna och erosionen.

Anna María Sigvaldadóttir driver pensionatet Gullsól på Grímsey. Hon säger till Vísir att öborna är ganska vana vid jordskalv. Därför är det heller ingen som brukar bli särskilt orolig:

"Jag sov och vaknade av mullret. Så kände jag vibrationerna i huset. ... Men naturligtvis vänjer man sig aldrig vid det här till 100 procent."

Ragnhildur Hjaltadóttir äger pensionatet Básar. Hon berättar i Morgunblaðið att bofasta inte reagerar särskilt på jordskalv. Annat var det med gästerna på pensionatet - däribland tre amerikaner och två svenskar:

"De trodde att värmepannan i huset hade exploderat eller att något allvarligt hade inträffat. Så är detta lite roligt - det är tät dimma så de fick inget norrsken men de fick jordskalv. Vi försöker att göra något roligt för dem."
En av de amerikanska gästerna på Básar var John Webb. Han berättar i Vísir att han och reskamraterna blev ganska rädda av jordskalvet. Själv hade han dock tidigare upplevt jordskalv på Hawaii och han förstod därför ganska snabbt vad som hänt:
"Vi sov alla djupt när hela huset börjar vibrera. Vi vaknade till med ett ryck och tyckte att detta var ganska skrämmande. ... Ja, jag var lite rädd. Allt detta hände så snabbt och du kunde höra det ske. Det var som ett tåg i full fart, något slags muller."
Inga människor skadades under gårdagen. Det finns heller inga uppgifter om materiella skador.

Här kan du läsa mer om jordskalv vid Grímsey.