måndag 12 september 2022

6 000 jordskalv på fyra dagar nära Grímsey

6 000 jordskalv har skakat Grímsey sedan i torsdags morse. De allra flesta skalven har sina epicentrum ute i Atlanten en dryg mil öster om ön. Myndigheterna har nu höjt beredskapen i området på grund av jordskalven. Kustbevakningens fartyg Þór kommer också att ligga utanför Grímsey för att kunna vid behov kunna hjälpa öborna.

Under natten mot torsdagen började en intensiv jordskalvssvärm utanför Grímsey norr om det isländska fastlandet. Klockan 4.01 inträffade ett skalv med en magnitud på 4,9 - det hittills största skalvet i området. Skalvet var tillräckligt kraftigt för att kännas i stora delar av norra Island.

Sedan dess har omkring 6 000 jordskalv registrerats i området. Majoriteten av skalven sker ute till havs en dryg mil öster om Grímsey. Skalvens djup varierar från någon kilometer till drygt en och en halv mil.

Över hundra skalv har haft en magnitud på minst 3. Och åtta skalv har varit starkare än 4. Jordskalven har inte bara känts på Grímsey utan även i bland annat Akureyri och Siglufjörður på fastlandet.

Klockan 1.05 i natt inträffade ett skalv med en magnitud på 4,2 en mil nordost om Grímsey. Det var det första skalvet på 4 eller mer på två dygn.

Myndigheterna införde i fredags förhöjd beredskap i regionen på grund av jordskalvssvärmen. Beredskapen innebär i det här skedet endast utökad tillsyn och övervakning eftersom en händelseutveckling där människors säkerhet eller byggnader och annan infrastruktur är hotad.

Jordskalv i området är mycket vanliga i området. Den senaste stora jordskalvssvärmen i samma område skedde 2018. Inget tyder på att den pågående skalvserien skulle ha något samband med vulkanisk aktivitet. I stället beror skalven på kontinentalplattornas rörelser.

Kustbevakningens fartyg Þór seglade i lördags till Grímsey. Där kommer det att ligga åtminstone till i dag för att vid behov kunna bistå öborna.

Polisen skriver på Facebook att invånarna är lugna men att en serie med så många och kraftiga jordskalv ändå väcker obehag. Halla Ingólfsdóttir, som driver turismföretaget Arctic Trip på Grímsey, säger i Morgunblaðið att vanan vid jordskalv inte gör att känslorna av olust försvinner:
"Jag säger inte att vi är skiträdda men de som bor här säger att de har blivit vana vid jordskalv på hösten men de har varit fler och större än vanligt."
Kristín Elísa Guðmundsdóttir vid Veðurstofa Íslands säger till RÚV att jordskalv i området kan nå över 5 i magnitud.

Här kan du läsa mer om jordskalven vid Grímsey.