torsdag 27 oktober 2022

Misstänkt coronasmittad ersätts för hotellbokning

Hotellet avvisade en turist eftersom personalen befarade att gästen var smittad av coronaviruset. Hotellet fanns heller inte på den lista över isländska övernattningsställen som tog emot gäster som behövde hållas i karantän. Eftersom bokningen inte var återbetalningsbar nekade hotellet att ersätta turisten. Men gästen överklagade beslutet och fick rätt.

Den 5 mars i år betalade en utländsk turist 342 euro för fyra nätter på ett isländskt hotell. Resenären skulle checka in på hotellet redan dagen därpå.

Men personalen befarade att den som bokat vistelsen var smittad av coronaviruset. Därför meddelade hotellet gästen att den inte skulle få checka in.

Några dagar tidigare - den 25 februari - hade Island slopat samtliga coronarestriktioner. Det fanns då inte längre några speciella regler för inresa. Däremot uppmanades personer som kände av symtom av coronasmitta att undvika närkontakt med andra. Karantän eller isolering var dock inte längre en skyldighet.

Hotellet hade aldrig funnits med på den lista över isländska övernattningsställen som tog emot personer som behövde vara i karantän eller isolering. Skälet var att hotellet inte var byggt så att det fanns möjlighet att skilja olika grupper av gäster åt.

Turisten bokade vistelsen på en sajt där det tydligt framgick att den inte var återbetalningsbar. Det framgick dessutom att eventuell coronasmitta inte påverkade avbokningsreglerna.

Hotellet hänvisade till villkoren och nekade turisten återbetalning. Hotellet kunde dock tänka sig att erbjuda en ombokning till andra datum under det närmaste kalenderåret. Men gästen valde att vända sig till Kær­u­nefnd vöru- og þjón­ustu­kaupa med krav på ersättning. Och nämnden ger alltså turisten rätt.

Nämnden anser att turisten aldrig fick möjligheten att utnyttja den tjänst som den redan betalat för. Det var inte gästen som bröt mot villkoren genom att vilja avboka eller omboka vistelsen. Att hotellet inte hade möjlighet att ta emot coronasmittade gäster var inte relevant i det här fallet eftersom alla restriktioner redan slopats.

Inte heller anser nämnden att förutsättningarna för att resa var så speciella i mars att hotellet ensidigt kunde neka turisten att utnyttja den service hen redan betalat för.

Nämnden dömer nu hotellet att återbetala 342 euro till turisten. Hotellet ska också betala totalt 40 000 isländska kronor för kostnaderna att driva fallet till Kær­u­nefnd vöru- og þjón­ustu­kaupa.

Här kan du läsa beslutet i sin helhet.