måndag 17 oktober 2022

Misstänkta terrorislänningar häktade i fyra veckor till

De två islänningar som misstänks för att ha förberett terrorbrott häktas i ytterligare fyra veckor. Men de är inte längre häktade med restriktioner vilket innebär att de nu bland annat får ta emot besök och följa medierapportering. Ingen av de två männen har några tidigare kända kopplingar till våldsbejakande eller extremistiska rörelser.

Héraðsdómur Reykjavíkur beslutade i torsdags att häkta de två män som är misstänkta för att ha planerat terrordåd i ytterligare fyra veckor. Den här gången krävde inte åklagaren att de skulle häktas med restriktioner. För första gången på tre veckor får därmed männen tillgång till medier och möjlighet att ta emot besök av andra än sina advokater.

Åklagaren ansåg alltså inte längre att männen skulle kunna påverka utredningen om de inte fick restriktioner. Att domstolen ändå valde att häkta båda männen betydde att Héraðsdómur Reykjavíkur ändå ansåg att de kunde utgöra en fara för samhället.

Männen är 25 respektive 24 år gamla och bosatta i Reykjavík. Polisen har tidigare sagt att de utreder kopplingar till våldsbejakande och högerextrema rörelser. Ingen av de två männen har i dag några offentligt kända kontakter med sådana grupperingar.

Samstöðin skriver att 24-åringen har ett konto på Twitter där han bland annat följer en rad konspirationsteoretiker och debattörer långt ut på högerkanten. Han följer också konton som handlar om tillverkning av 3D-vapen, försvar av dagens befintliga vapenlagar i USA och våld mot vänsterpolitiker.

Dessutom följer 24-åringen flera av Självständighetspartiets tongivande politiker på Twitter.

Under utredningen har det framkommit att männen bland annat diskuterade attentat mot alltinget och polisen. De talade också om massmord. De har även pekat ut Gunnar Smári Egilsson, ledare för Islands socialistparti, och fackförbundet Eflings ordförande Sólveig Anna Jónsdóttir som personer de vill döda.

Även piratpartisterna Björn Leví Gunnarsson, Helgi Hrafn Gunnarsson och Smári McCarthy har diskuterats av de två männen. Samtliga har också kallats till förhör till polisen som vittnen. Det är inte känt på vilkets sätt männen hotat piratpartisterna.

Här kan du läsa mer om terrorutredningen.